«Δεν μπορεί να υπάρξει ουδετερότητα απέναντι στην τρομοκρατία», και ως εκ τούτου η Αυστρία έχει υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί εναντίον της, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος συμμετέχει στη Διάσκεψη Υπουργών του Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας υπονοεί το καθεστώς «διαρκούς ουδετερότητας» της χώρας του, το οποίο ισχύει από το 1955 και φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» στην Αυστρία, με τη συντριπτική πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού να υποστηρίζει τη διατήρησή της, σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό πάνω από 70%.

Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρει δύο τομείς στους οποίους η Αυστρία συνεργάζεται στον Συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κατά πρώτον στη σταθεροποίηση και στην αντίστοιχη επί τόπου βοήθεια στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από την έως τώρα κατοχή τους από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος εκτιμά πως η βοήθεια ανασυγκρότησης είναι πολύ καθοριστική για να δοθεί στους ανθρώπους στη χώρα τους μία νέα προοπτική και να τους αποτρέψει με τον τρόπο αυτό να την εγκαταλείψουν.

Κατά δεύτερον, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τον αγώνα εναντίον εκείνων των περίπου 5.000 συμπαθούντων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αναχώρησαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 250 από αυτούς από την Αυστρία) για τη Συρία, και οι οποίοι αποτελούν ένα «μεγάλο κίνδυνο» όταν επιστρέψουν.