Έξι μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Τόκιο για να πουν «Ποτέ πια Φουκουσίμα», ζητώντας να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί.

Περίπου 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τους οργανωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 11 Μαρτίου, ημέρα που σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το γιγάντιο τσουνάμι που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προκαλώντας μεγάλες διαρροές ραδιενέργειας.

«Να σταματήσουν οι πυρηνικοί σταθμοί! Ποτέ πια Φουκουσίμα», φώναζαν οι διαδηλωτές. Παρών στη διαδήλωση ήταν ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Κενζαμπούρο Οέ, ο οποίος δήλωσε προς το πλήθος: «Μερικοί λένε πως είναι αδύνατο να κάνουμε χωρίς την πυρηνική ενέργεια, όμως αυτό είναι ένα ψέμα. Η πυρηνική ενέργεια συνοδεύεται πάντα από καταστροφές και θυσίες».

Στη διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από πολλές αντιπυρηνικές οργανώσεις, συμμετείχαν επίσης άνθρωποι που κατοικούσαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίκο Νόντα υποσχέθηκε να ανακοινώσει ως το καλοκαίρι του 2012 μια νέα ενεργειακή πολιτική, όπου το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας θα μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.