Δυνάμεις του NATO και του Αφγανιστάν συνέλαβαν δύο υπόπτους για την επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ και του αρχηγείου της συμμαχίας στην Καμπούλ, ανακοίνωσαν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και το αμερικάνικο Πεντάγωνο χθες.

Οι δύο άνδρες, ένας ύποπτος ως μέλος των Ταλιμπάν και ένας ύποπτος ως μέλος του δικτύου Χακάνι, που εδρεύει στο Πακιστάν, συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ανέφερε ανακοινωθέν της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), που τελεί υπό την διοίκηση του NATO.

Ο φερόμενος ως Ταλίμπ «και οι συνεργοί του συνδέονται με πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και αυτών της συμμαχίας, περιλαμβανομένων εκείνων της 13ης Σεπτεμβρίου με στόχο το γενικό αρχηγείο του NATO και την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοινωθέν του.

Ο ύποπτος ως Ταλίμπ φέρεται επίσης να σχεδίαζε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και συνελήφθη στην ανατολική επαρχία Πάκτια. Το μέλος του δικτύου Χακάνι συνελήφθη, σύμφωνα με την ISAF, στην διάρκεια επιχείρησης στη Χοστ.

Οι επιθέσεις στην Καμπούλ διήρκεσαν 19 ώρες, θέτοντας υπό πολιορκία την πρεσβεία των ΗΠΑ και το αρχηγείο του Συμφώνου.

Το δίκτυο Χακάνι έλκει το όνομά του από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, έναν πολέμαρχο των μουτζαχεντίν που μαχόταν εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων την δεκαετία του 1990 στο Αφγανιστάν. Χθες, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα απηύθυνε την «προειδοποίηση» στο Πακιστάν ότι τα μέλη του δικτύου που βρίσκονται στο έδαφός του θα «καταδιωχθούν».