«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.

«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να μετράς το ύψος μιας πτώσης και να νιώθεις να πέφτεις, να βλέπεις ένα κύμα και να το ακούς να σκάει στην ακτή, να ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσει η φωτιά και να νιώθεις τις φλόγες να πλησιάζουν», γράφει ενώ τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος δείχνουν νίκη του Brexit με ποσοστό γύρω στο 52%.

«Η θεωρητική πιθανότητα η Βρετανία να βγει από την ΕΕ, που ήταν και το ερώτημα στα ψηφοδέλτια, αποδεικνύεται πως σε τίποτα δεν προδιαγράφει το σοκ της στιγμής που η χώρα πραγματικά ψηφίζει για να το πράξει. Η πολιτική όπως εφαρμόστηκε για μια ολόκληρη γενιά έχει τερματιστεί, παραδοσιακές κομματικές συμμαχίες διαλύονται, η εξουσία του πρωθυπουργού ‘έσπασε’- κι αυτός είναι μόνο ο εγχώριος ‘αχός’. Μια ολόκληρη ήπειρος κοιτά με τρόμο. Ήταν κάτι πέρα από κάθε σκέψη και τώρα η σκέψη έγινε πράξη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πια η ίδια», συνεχίζει.

«Η στατιστική πιθανότητα ενός σεισμού δεν περιγράφει το αίσθημα αποπροσανατολισμού που νιώθεις όταν το έδαφος χάνεται βίαια κάτω από τα πόδια σου», σημειώνει για το προβάδισμα που είχε πάρει κατά καιρούς το Brexit στις δημοσκοπήσεις.

«Αυτό συνέβη, αν και δεν υπάρχει γεωγραφικό επίκεντρο για την ψήφο του Brexit», προσθέτει, «η πρώτη δόνηση ήταν στα βορειοανατολικά, στο Sunderland αλλά σύντομα εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα σε Λονδίνο και Σκωτία δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη χώρα στην ΕΕ».

Παρότι η ψήφος ερμηνεύεται ως εντολή αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ακούστηκε σαν ουρλιαχτό οργής και ματαίωσης από τη μισή χώρα προς το σύστημα εξουσίας, πλούτου και προνομίων που πιστεύεται πως ελέγχεται από μια ελίτ κάπου αλλού. Στόχος ήταν το Westminster αλλά και οι Βρυξέλλες. Ακόμα κι αυτό όμως δεν είναι επαρκές για να περιγράψει την πολυπλοκότητα αυτού που εκτυλίσσεται.

Ο συντάκτης επισημαίνει πως υπάρχουν δύο αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που λειτουργούν σε άλλη διάσταση το ένα από το άλλο. Το ένα είναι η εντολή αποχώρησης από την ΕΕ και το άλλο η απαίτηση η πολιτική να ασκείται με διαφορετικούς όρους, για διαφορετικό κοινό. Ο συνδυασμός των παραπάνω κόβει την ανάσα αλλά ο αέρας πάνω από τη Βρετανία δεν είναι ακόμα αρκετά καθαρός για να αναπνεύσει κανείς, τόσο θολός είναι από τη σκόνη του σεισμού, περιγράφει με γλαφυρότητα.

uardian