Πώς να εξηγήσεις σε έναν Ουγκαντέζο τον… ΕΝΦΙΑ!

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου ένας ντόπιος έθετε τις ερωτήσεις στους Έλληνες επισκέπτες - Τι ήθελε να μάθει


ΚΟΣΜΟΣ
12:20
23/06/2016
Πώς να εξηγήσεις σε έναν Ουγκαντέζο τον… ΕΝΦΙΑ!
5
loading

Τι θα ενδιέφερε έναν πολίτη της Ουγκάντας να μάθει για την Ελλάδα; Οι κάτοικοι του χωριού Γκαλαγκάλα μας συναναστράφηκαν για τρίτη μέρα. Στο περιθώριο των εργασιών της ActionAid Ελλάς στις αίθουσες του σχολείου, ένας Ουγκαντέζος μας πλησίασε για να του λύσουμε κάποιες απορίες.

Ουγκάντα, Αποστολή newsbeast.gr
Κείμενο: Βίκτωρας Μοντζέλλι
Φωτογραφίες: Σύνη Αστρά

«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα κάνετε μέχρι δύο παιδιά;», ρώτησε ευγενικά δύο μέλη της αποστολής. Του εξήγησαν πως, συνήθως, μια ελληνική οικογένεια έχει έως δύο παιδιά. Κάποιοι και κανένα. Στο πρόσωπό του ζωγραφίστηκε μια τεράστια απορία. «Τότε μπορεί να τύχει να έχετε μόνο αγόρια ή κορίτσια», είπε. Στην Ουγκάντα μια μέση οικογένεια έχει 6-7 παιδιά. Σε κάποια σπίτια, και δεν είναι λίγα αυτά, ο αριθμός των παιδιών είναι διψήφιος.

«Πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα; Μοιάζουν τα χωριά σας με τα δικά μας;» ήταν οι επόμενες ερωτήσεις του. «Δε μοιάζουν καθόλου», του εξήγησαν τα κορίτσια της αποστολής. «Η γη είναι διαφορετική, τα υλικά είναι διαφορετικά. Έχουμε στα χωριά μας σπίτια, βέβαια πολύ διαφορετικά από τα δικά σας αλλά οι περισσότεροι μένουν στις μεγαλουπόλεις όπου είναι πάρα πολλοί κάτοικοι σε μια περιοχή, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη φύση κοντά. Τα σπίτια μας είναι πολυώροφα.

Την τελευταία περιγραφή δεν μπορούσε να την κατανοήσει γιατί ήταν μια ξένη εικόνα γι’ αυτόν και την κοινότητά του. Ένας άνθρωπος που ζει σε καλύβα και στην πλησιέστερη πόλη όλα τα κτίσματα έχουν έναν όροφο, δεν μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα σαν κι αυτή της Αθήνας.

Μας ρώτησε τι δουλειές κάνουμε για να ζήσουμε. Όταν του είπαμε πως δουλεύουμε σε εταιρείες και γραφεία για κάποιον εργοδότη, έδειξε να απορεί. Η έννοια εταιρεία-γραφείο δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτές τις περιοχές, όπως και στα περισσότερα σημεία της χώρας. Η πλειοψηφία έχει μάθει να είναι αφεντικό του εαυτού της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και όποιο οικονομικό όφελος υπάρχει.

Αυτό που του έκανε τεράστια εντύπωση είναι πως ενώ αρκετός κόσμος στην Ελλάδα θέλει να δουλέψει δεν μπορεί γιατί πολύ απλά δε βρίσκει δουλειά. «Αλήθεια; Πώς γίνεται αυτό;», αναρωτήθηκε. Δεν μπορούσε να κατανοήσει την έννοια ανεργία. Μας ρώτησε γιατί δεν πάει να δουλέψει στο χωράφι και μας ξεκαθάρισε: «Στην Ουγκάντα μπορείς πάντα να δουλέψεις για να φας γιατί στη χειρότερη περίπτωση μπορείς να γίνεις αγρότης και να καλλιεργείς το φαγητό που χρειάζεσαι».

«Πεθαίνουν πολλά παιδιά στην Ελλάδα; Υπάρχουν φτωχοί;» ήταν δυο επιπλέον απορίες του. Στο περιβάλλον που ζει τέτοιες παραστάσεις έχει και ήθελε να δει αν είναι μόνο η δικιά τους ζωή έτσι. Εξηγώντας του την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σχεδόν όλα του έκαναν εντύπωση.

Του είπαμε πως υπάρχουν πολλοί με πολλά προβλήματα ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπίτια τους. Δεν μπορούσε να το καταλάβει. Βασικά δεν κατανοούσε πώς δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα. Του εξηγήσαμε ότι έχουμε καλύτερο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης αλλά τα πληρώνουμε όλα αυτά μέσα από φόρους.

Στην Ουγκάντα, οι περισσότεροι νομίζουν πως δεν πληρώνουν φόρους. Όπως μας εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες μέλος της ActionAid Ουγκάντας, ο κόσμος νομίζει πως δεν καταβάλλει κάποιο ποσό στο κράτος, παρόλα αυτά υπάρχουν έμμεσοι φόροι.

Η συζήτηση συνεχίστηκε πάνω στο φορολογικό σύστημα και του είπαμε πως πληρώνουμε φόρους ακόμη και για το ίδιο μας το σπίτι. Ο συμπαθέστατος και αρκετά περίεργος κάτοικος της Ουγκάντας χαμογέλασε. Δεν μπορούσε με τίποτα να κατανοήσει γιατί πληρώνει κάποιος φόρο για το σπίτι του στο κράτος. «Σας το έχτισε η κυβέρνηση; Είναι δικό της, της ανήκει, και το πληρώνετε;», ήταν η ερώτησή του.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτό (ο ΕΝΦΙΑ) δε γίνεται ούτε στην Ουγκάντα!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΑλεξανδροςΖ

  \"Η έννοια εταιρεία-γραφείο δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτές τις περιοχές, όπως και στα περισσότερα σημεία της χώρας\"...Ρε παιδια συγγνωμη αλλα θελετε να μου πειτε οτι δεν ξερουν πως ειναι τα πραγματα στην Καμπαλα την πρωτευουσα τους; Διοτι εκει υπαρχουν και εταιρειες και mall και ξενοδοχεια και κλαμπ κλπ κλπ

 2. avatar Νίκος χασαπης

  Στην Ουγκάντα ψηφίζουν τα προβατα?

 3. avatar SCULLY

  ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!ΚΑΙ Σ\'ΑΝΩΤΕΡΑ!!!

 4. avatar Q mark

  Αρχίσαμε να συγκρινόμαστε και με την Ουγκάντα τώρα,
  καλά πάμε ...

 5. avatar λακεδαίμων.

  Και στην Ελλάδα δεν το καταλαβαίνουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει