Μια οικογένεια πέντε Δανών και δύο ακόμη άτομα που είχαν απαχθεί από σομαλούς πειρατές ενώ επέβαιναν σε ένα σκάφος που έπλεε ανοικτά μιας περιοχής στο Κέρας της Αφρικής την 23η Φεβρουαρίου, απελευθερώθηκαν και είναι ασφαλείς, είπαν σήμερα αξιωματούχοι στην Κοπεγχάγη.

Ένοπλοι πειρατές είχαν απάγει την οικογένεια του Γιαν Κιστ Γιόχανσεν, τη σύζυγό του Μπίργκιτ Μαρί, και τα τρία τους παιδιά, Ρούνε, Χιάλτε και Νάγια, 13 ως 17 ετών καθώς και δύο άλλους συμπατριώτες τους που συμμετείχαν στο ταξίδι όταν είχαν καταλάβει το 13 μέτρων κότερο αναψυχής στο οποίο επέβαιναν, 970 χλμ. ανατολικά των ακτών της Σομαλίας.

«Οι επτά Δανοί είναι καλά αν ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας. «Είναι ήδη ασφαλείς και αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν στην Δανία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Δανίας δεν διευκρινίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένας από τους πειρατές, που είπε ότι λέγεται Χουσέιν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reutes τηλεφωνικά από το παραθαλάσσιο χωριό Ρας Μπίνα, στην περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας, πως «μας δόθηκαν 3 εκατ. δολάρια λύτρα το απόγευμα της Τρίτης».

Μετά την κατάληψη του σκάφους αναψυχής από τους πειρατές οι αρχές της Δανίας κάλεσαν τους πολίτες της χώρας που επιβαίνουν σε γιοτ να αποφεύγουν τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και το βορειοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, όπου θεωρείται πως ο κίνδυνος πειρατικών επιθέσεων είναι υψηλός.

Η επταμελής οικογένεια είχε ξεκινήσει από την Δανία τον Αύγουστο του 2009 για μια διετή παγκόσμια περιοδεία.