Καθώς ο τουριστικός τομέας στο Παρίσι πασχίζει να ξεπεράσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν την χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, η δημοφιλέστερη πόλη του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα απειλή, αυτή που θέτουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι επαναλαμβανόμενες απεργίες, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι του κλάδου.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας που ενδεχομένως θα προκαλέσουν προβλήματα στους δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες και φιλάθλους οι οποίοι ελπίζουν να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες του Euro 2016 από την 10η Ιουνίου, έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, που κατέληγαν συχνά σε έκτροπα, εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

«Οι σκηνές που παραπέμπουν σε αντάρτικο στην καρδιά του Παρισιού κι οι οποίες μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ενισχύουν το αίσθημα του φόβου και την έλλειψη κατανόησης από τους επισκέπτες ενώ επικρατεί ήδη ένα κλίμα άγχους» στην χώρα δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαγιετού, επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού της περιοχής του Παρισιού σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να διασώσουμε την τουριστική περίοδο τερματίζοντας τους αποκλεισμούς, οι εικόνες των οποίων κάνουν τον γύρο του κόσμου» τόνισε ο ίδιος.

Η Εβελίν Μαές, πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του UMIH- Παρίσι- Ιλ ντε Φρανς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου έχουν καταγράψει πτώση 20% έως 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο εμπορικός σύνδεσμος GNI επισήμανε σε μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα τους φόβους περί μιας «μαζικής» ακύρωσης κρατήσεων από τους ξένους τουρίστες.

«Μια απεργία αυτού του εύρους λίγες εβδομάδες πριν από το Euro 2016, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου είναι περισσότερο από απαράδεκτη» τονιζόταν στο δελτίο τύπου.

Το Συμβούλιο Τουρισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ οι γαλλικές αρχές αναμένεται να εγκαινιάσουν αργότερα σήμερα μια νέα εκστρατεία με την οποία θα προσκαλούν στη γαλλική πρωτεύουσα τους ξένους επισκέπτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και η περιφερειάρχης του Ιλ ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον Πύργο του Άιφελ και θα επιχειρήσουν να προωθήσουν την εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας ως έναν ασφαλή κι άκρως ελκυστικό προορισμό.

Η Γαλλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουριστικό τομέα, που παράγει το 7% και πλέον του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 13% και πλέον αυτού από την περιφέρεια της Ιλ ντε Φρανς, στην οποία περιλαμβάνεται το Παρίσι.

Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE αυτόν το μήνα κατέδειξαν ότι σχεδόν 6 μήνες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ξένοι επισκέπτες συνεχίζουν να αποφεύγουν τη γαλλική πρωτεύουσα με τον αριθμό των ημερών διαμονής τους τη νύχτα σε ξενοδοχεία της περιοχής του Παρισιού να έχει μειωθεί κατά 9,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ημέρες διαμονής των τουριστών από την Ιαπωνία έχουν καταγράψει πτώση 56% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015, ενώ των Ρώσων επισκεπτών έχουν μειωθεί κατά 35% και των Κινέζων 13,9%, επισημαίνεται από το Συμβούλιο Τουρισμού της περιοχής του Παρισιού.

Τα εν λόγω στοιχεία είναι ανησυχητικά για τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς περίπου 500.000 άνθρωποι στην περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον τουρισμό.

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θεατές αναμένεται να επισκεφθούν τη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που ξεκινά την 10η Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν μήνα.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT έχει εξαγγείλει μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι την 14η Ιουνίου.