Απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλαν σήμερα οι αρχές της Τυνησίας στην πόλη Ντουζ, στο νότο, μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών που προκάλεσαν «πολλούς τραυματίες», όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοινωθέν του.

Το τυνησιακό υπουργείο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, αλλά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP μετέδωσε ότι περίπου 30 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ντουζ, περίπου 488 χλμ. νότια της Τύνιδας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μια νέα σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν σε οδομαχίες σε μια κοντινή πόλη, την Σμπέιτλα, όπως δήλωσαν κάτοικοί της και αξιωματούχοι.

Το πλήθος, εξοργισμένο από την αιματοχυσία, έβαλε φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε λεωφορεία και σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Σμπέιτλα, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της Τύνιδας, σύμφωνα με όσα είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο λόγος που ξέσπασαν τα αρχικά επεισόδια δεν είναι σαφής. Ορισμένοι κάτοικοι επέρριψαν την ευθύνη σε υποστηρικτές του ανατραπέντος πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, υποστηρίζοντας πως προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στα τέλη του Οκτωβρίου.

Η κατηγορία αυτή ακούγεται συχνά ως μια εξήγηση της αύξησης των επεισοδίων βίας στην άλλοτε αστυνομοκρατούμενη χώρα αφότου ο Μπεν Άλι διέφυγε τον Ιανουάριο, μετά την εξέγερση που ξέσπασε αρχικά στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, 40 χλμ. από τη Σμπέιτλα.

«Ο στρατός αποπειράθηκε να σταματήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους της πόλης και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας ένα 16χρονο κορίτσι που ονομαζόταν Σουσάν Σουίντι», δήλωσε ο Αντνάν Χλάλι, κάτοικος της πόλης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τηλεφωνικά. «Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων δύο που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι το κορίτσι σκοτώθηκε, αλλά δεν ανέφερε εάν χτυπήθηκε από πυρά των στρατιωτών.

Άλλος κάτοικος είπε ότι οι συγκρούσεις στην Σμπέιτλα, μια πόλη περίπου 40.000 κατοίκων, άρχισαν χθες, καθώς οι πολίτες ολοκλήρωναν τους τριήμερους εορτασμούς για το Έιντ αλ Φιτρ. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα έφθασαν ενισχύσεις στην περιοχή και η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.