Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, με τις εφημερίδες να αναρωτιούνται αν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά μετά τις δηλώσεις του στις οποίες αναγνωρίζει ένα θετικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Στην κυριακάτικη εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», ο Βεστερβέλε εγκωμίασε για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι Λίβυοι κατάφεραν, με τη βοήθεια της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης, να ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι» γράφει η εφημερίδα.

Το Μάρτιο η Γερμανία είχε απόσχει κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε την προσφυγή στη βία για να προστατευθούν οι λίβυοι άμαχοι. Στη συνέχει αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

«Βεστερβέλε, ένας υπουργός με αναστολή», είναι σήμερα ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», η οποία προσθέτει πως «με τις δηλώσεις του για τη Λιβύη έχασε πολλή από την αξοπιστία του στους κόλπους του κόμματός του, των φιλελευθέρων (FDR)”».

Την ίδια στάση με την «Ντι Βελτ» κρατάει και η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ», η οποία αναρωτιέται στην πρώτη σελίδα της: «Ποιός θα παραιτηθεί πρώτος;», δημοσιεύοντας στα αριστερά μια φωτογραφία του Μουάμαρ Καντάφι και στα δεξιά μια διόλου κολακευτική φωτογραφία του υπουργού.

Την ίδια ανάλυση κάνει επίσης η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» που πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες. «Ο Βεστερβέλε κλονίζεται», γράφει στον τίτλο της και προσθέτει: «ο υπουργός Εξωτερικών εγκωμιάζει καθυστερημένα την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη».
.
Σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα της Κολωνίας, την «Κέλνερ Στατ-Αντσάιγκερ», ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αντικατέστησε την άνοιξη τον ήδη εξασθενημένο Βεστερβέλε στη θέση του αντικαγκελάριου και στην προεδρία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), έχει προτείνει τον Βέρνερ Χόγερ, σημερινό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ως νέο αρχηγό της γερμανικής διπλωματίας.