Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία «πολιτικό δικαστήριο» που απέτυχε να συμφιλιώσει τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Βελιγράδι, την επομένη της αθώωσης του σέρβου υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι.

«Το δικαστήριο απέτυχε να εκπληρώσει έναν από τους στόχους που είχε καθορίσει, τη συμφιλίωση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πράγματι πολυάριθμες ετυμηγορίες κατέδειξαν ότι το δικαστήριο αυτό ενήργησε κυρίως ως ένα πολιτικό δικαστήριο και όχι ως ένας δικαιοδοτικός θεσμός», δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δικαστήριο της Χάγης δεν εκπλήρωσε τον στόχο που όρισε, αντιθέτως δεν έπαψε να βάζει καρφιά στο φέρετρο των Βαλκανίων, ώστε να συνεχίσουν στο μέλλον να ασχολούνται με το παρελθόν τους, με πολέμους, με αίμα και με συγκρούσεις χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο», επέμεινε ο Βούτσιτς.

Χαρακτηρίζοντας τη δίκη του Σέσελι «εξαρχής πολιτική», ο σέρβος πρωθυπουργός επέκρινε επίσης έντονα το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία επειδή ζήτησε από τις αρχές του Βελιγραδίου να υποχρεώσουν τον Σέσελι να επιστρέψει στη Χάγη, αφού το δικαστήριο τον είχε απελευθερώσει τον Νοέμβριο του 2014 για λόγους υγείας.

«Μπορείτε να φανταστείτε πόση θα ήταν η ντροπή, αν είχαμε συλλάβει (τον Σέσελι) και τον είχαμε ξαναστείλει στη Χάγη, τη στιγμή που το δικαστήριο γνώριζε ήδη αρμοδίως ότι θα απελευθερωνόταν;», αναρωτήθηκε ο Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προστάτευσε τα συμφέροντα της Σερβίας, των πολιτών της Σερβίας και αυτά του πολίτη Βόισλαβ Σέσελι».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε τις «καλύτερες ευχές» του στον υπερεθνικιστή ηγέτη υπογραμμίζοντας πάντως ότι έχει «ένα πρόβλημα» με την πολιτική που αυτός υποστηρίζει.

«Εκτιμώ ότι σπρώχνει τη Σερβία προς το παρελθόν, προς την αστάθεια και προς τα προβλήματα και θα αντιταχθώ έντονα σ’ αυτή την πολιτική», τόνισε.