Ευρεία αναφορά γίνεται από τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, στις νέες βολές τις οποίες εκτοξεύει εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω σημερινής συνέντευξης του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ» («Μπιλντ αμ Ζόνταγκ»), στην οποία, μεταξύ άλλων διατείνεται πως, «ενόσω δεν το κάνει η Ελλάδα, οι Μακεδόνες (sic) αναλαμβάνουν για εμάς τη δύσκολη αποστολή να σταματήσουν το ρεύμα (σ.σ. των προσφύγων) και γι αυτό η Μακεδονία (sic) χρειάζεται τη βοήθειά μας σε προσωπικό και σε εξοπλισμό».

Συνεχίζοντας τη μόνιμη εμπαθή κριτική του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει χαρακτηριστικά : «έπρεπε να σταματήσουμε την πρακτική, κάθε πρόσφυγα, που φθάνει στην Ελλάδα, να τον μεταφέρουμε με κρατική μέριμνα στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμασταν βέβαια στις επιθυμίες των προσφύγων, κάτι που ήταν ανθρώπινα κατανοητό. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό φροντίζαμε ώστε να παίρνουν ολοένα και περισσότεροι το δρόμο (για την Ευρώπη)».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνεται όχι μόνον του κλεισίματος της Διαδρομής των Βαλκανίων, τονίζοντας πως «τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να ανοίξουν μόνον όταν καταλαγιάσει το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη», αλλά στη συνέντευξή του ζητά επιπλέον κλείσιμο και άλλων συνόρων στην Ευρώπη, για να εμποδιστούν, όπως σημειώνει, νέες εναλλακτικές διαδρομές για τους πρόσφυγες.

Προς τούτο, όπως τονίζει, «αυτό που γίνεται τώρα στη Διαδρομή των Βαλκανίων πρέπει να γίνει και κατά μήκος της Διαδρομής Ιταλίας-Μεσογείου, ώστε να καταστεί σαφές πως έχει τελειώσει η εποχή της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, ανεξάρτητα από ποια διαδρομή συμβαίνει αυτό».