Την πρόθεση της Ρωσίας να μη διατηρήσει επ’ αόριστον τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία εξέφρασε σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME o πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα σχεδιάζει να βοηθήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην εκπλήρωση του στόχου του για την αποκατάσταση του ελέγχου του καθεστώτος της Δαμασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απάντησε: «Δεν έχουμε σχέδια […] για μία συνεχή παρουσία στη Συρία. Έχουμε έναν απολύτως πεπερασμένο, συγκεκριμένο στόχο», σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ρωσική κυβέρνηση.

Παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις για εκεχειρία, μια λύση στη συριακή κρίση μοιάζει ολοένα και πιο μακρινή καθώς οι κυριότεροι διεθνείς πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και πάλι χθες από το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Όμως από τότε οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου συνεχίζονται ακατάπαυστα και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στα βόρεια της χώρας το Σάββατο: οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από τη συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού.

Σύντομα η παράδοση πυραύλων της Ρωσίας στο Ιράν

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν «το συντομότερο δυνατό».

Το Ιράν δείχνει ενδιαφέρον και για την αγορά του τεχνολογικά πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά δε διεξάγονται διαπραγματεύσεις την περίοδο αυτή για το θέμα αυτό, αναφέρει το RIA.