«Άμεση θα είναι η απάντησή μας στις ταραχές στη Βρετανία, δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τίθενται στην διάθεση της αγγλικής αστυνομίας «κανόνια» που ρίχνουν με πίεση νερό.

Να σημειώσουμε ότι τα εν λόγω οχήματα που είναι εφοδιασμένα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας και θα τεθούν μέσα σε ένα 24ωρο στην διάθεση της βρετανικής αστυνομίας.

Ο Κάμερον δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην «ποταπή» βία στους δρόμους της χώρας, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με την κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra.

«Αυτή η συνεχιζόμενη βία θα εμποδιστεί. Δε θα επιτρέψουμε μια κουλτούρα βίας να διαωνίζεται στους δρόμους της χώρας», είπε με νόημα ο Κάμερον, ο οποίος συνέδεσε το ξέσπασμα εμπρησμών, επεισοδίων, λεηλασιών και επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία με το «μεγάλο πρόβλημα των συμμοριών».

Οι δηλώσεις Κάμερον χαρακτηρίστηκαν ιδιαιτέρως σκληρές και ακολούθησαν μετά τις εκτεταμένες ταραχές στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ κα στο Λίβερπουλ, ενώ η κατάσταση στο Λονδίνο τη νύχτα παρέμεινε σχετικά ήρεμη.

Άκρως σοκαριστική είναι η εικόνα που μεταφέρουν σήμερα τα πρακτορεία ειδήσεων όπου αίσθηση προκαλεί και η συμμετοχή μικρών παιδιών στις διαδηλώσεις.