Ομάδα ανδρών εισέβαλε σε εστιατόριο της Μόσχας και τον απείλησε, κατήγγειλε ο ρώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μιχαήλ Κασιάνοφ, μερικές ημέρες αφότου ένας σύμμαχος του Κρεμλίνου δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Κασιάνοφ στο σκόπευτρο ενός τουφεκιού.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι το επεισόδιο, κατά το οποίο οι δράστες έριξαν στο πρόσωπο του Κασιάνοφ μια τούρτα, δεν συνδέεται με τον σύμμαχο του Κρεμλίνου και ήταν απλώς μια πράξη χουλιγκανισμού.

Ο Κασιάνοφ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία λέγοντας ότι απειλήθηκαν η ζωή και η ασφάλειά του, είναι ένας σφοδρός επικριτής του Πούτιν. Το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κασιάνοφ, το Parnas, σχεδιάζει να συμμετάσχει αργότερα φέτος στις βουλευτικές εκλογές.

«Σ’ ένα εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας περίπου 10 άγνωστοι άνδρες με μη σλαβική εμφάνιση μου έριξαν μια τούρτα και μου φώναξαν απειλές και στη συνέχεια έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους», αναφέρει ο Κασιάνοφ σε δήλωσή του.

Το επεισόδιο σημειώθηκε αφού ο Ραμζάν Καντίροφ, ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο σκληροπυρηνικός ηγέτης της νότιας περιφέρειας της Τσετσενίας, προκάλεσε φόβους μεταξύ των επικριτών του Πουτιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα δημοσιοποιώντας ένα βίντεο που εικόνιζε τον Κασιάνοφ να βρίσκεται στον σταυρό του σκόπευτρου ενός τουφεκιού.

Ο Κασιάνοφ είπε στην οικονομική εφημερίδα RBC ότι δύο άτομα, που έμοιαζαν να προέρχονται από τον Καύκασο, μια περιοχή που περιλαμβάνει την Τσετσενία, του έριξαν στο πρόσωπο την τούρτα.

«Συνδέω την επίθεση αυτή με την πολιτική μου δραστηριότητα», δήλωσε ο Κασιάνοφ, σύμφωνα με την RBC.

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίθεση συνδέεται άμεσα με τις απειλές του Καντίροφ εναντίον μου και με το γεγονός ότι προσέφυγα εναντίον του στην Επιτροπή Ερευνών και την FSB (υπηρεσία ασφαλείας)», δήλωσε.

Ο 58χρονος πρώην πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα εκνευρίσει το Κρεμλίνο με τις απερίφραστες δηλώσεις του. Τον περασμένο μήνα μίλησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης καλώντας το να ετοιμάσει μια έκθεση για τον φόνο, πέρυσι, του αντιπολιτευόμενου ρώσου ηγέτη Μπόρις Νεμτσόφ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργότερα ότι το επεισόδιο με τον Κασιάνοφ «δεν πρέπει να συνδέεται με την ηγεσία της Τσετσενίας ή με οποιαδήποτε άλλη ρωσική περιφέρεια».

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι μια πράξη χουλιγκανισμού που πρέπει φυσικά να καταδικαστεί», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.