Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την απαγωγή τριών Αμερικανών στη Βαγδάτη. Ήδη οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες για την ανεύρεση των απαχθέντων που ιρακινοί βουλευτές δήλωσαν σήμερα ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα τους καταστήσει τους πρώτους Αμερικανούς που απάγονται στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Άγνωστοι ένοπλοι συνέλαβαν τους τρεις την Παρασκευή σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στη νοτιοανατολική συνοικία Ντόρα της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Καρμπούλι, ο οποίος είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφάλειας και άμυνας. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν τα κίνητρα της απαγωγής ήταν πολιτικά ή ποινικά.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Βαγδάτης ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «τρία πρόσωπα που έχουν την αμερικανική υπηκοότητα απήχθησαν στη συνοικία Ντόρα, από ένα ύποπτο διαμέρισμα», μια διατύπωση που υπονοεί ότι το διαμέρισμα ήταν οίκος ανοχής.

Ο Ισκαντάρ Βιτβίτ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφάλειας και άμυνας, είπε ότι οι τρεις εργάζονταν σε μια ιδιωτική εταιρεία και πως οι δύο απ’ αυτούς είχαν και την ιρακινή υπηκοότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιασθεί στη Βαγδάτη οι καλά οπλισμένες εγκληματικές συμμορίες που δολοφονούν ανθρώπους κατά παραγγελία, πραγματοποιούν απαγωγές για λύτρα και εκβιάζουν.

Η ιρακινή αστυνομία αύξησε σήμερα τα σημεία ελέγχου στην Ντόρα και διεξάγει έρευνες με ελικόπτερα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται μαζί με τις ιρακινές αρχές για τον εντοπισμό των αγνοούμενων Αμερικανών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι έχουν απαχθεί.