Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρέμβει σήμερα στο κοινοβούλιο της Ρώμης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το αρνητικό κλίμα στις αγορές σε βάρος της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να αναλάβει ο ίδιος την «οικονομική καθοδήγηση της χώρας», σχεδιάζοντας τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις.

Κάτι που είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις και το χάσμα με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος -αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές- πρόκειται εκ των πραγμάτων να αποδυναμωθεί.

Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι κατά την παρέμβασή του στην βουλή και στην γερουσία θα προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας επαναλαμβάνοντας ότι η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή και διαθέτει στέρεες βάσεις.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, δεν αποκλείεται να αποφασισθεί, στο άμεσο μέλλον, ακόμη και η αντικατάσταση του Τρεμόντι με πιθανό διάδοχό του τον υπουργό Εργασίας, Σακόνι.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι θα είχε σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά την σταδιακή μείωση των φόρων, ένα από τα κύρια σημεία του εκλογικού του προγράμματος που επιθυμεί να εφαρμόσει.

Ο κ. Τρεμόντι έχει αποδυναμωθεί από το σκάνδαλο που ξέσπασε με πρωταγωνιστή τον κεντροδεξιό βουλευτή και πρώην στενό του συνεργάτη Μάρκο Μιλανέζε. Ο Μιλανέζε εμπλέκεται σε έρευνα για διαφθορά και για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών που συνδέονταν με δικαστικές έρευνες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, φέρεται να είχε παραχωρήσει ακίνητο, που βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατέβαλλε χίλια ευρώ την εβδομάδα για την χρήση του σπιτιού χωρίς όμως να υπάρχει καμία επίσημη απόδειξη είσπραξης.