Για το θάνατο «εκατοντάδων πολιτών» και «μαζικές καταστροφές» στη Συρία πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές κατά κατοικημένων ζωνών κατηγόρησε τη Ρωσία η Διεθνής Αμνηστία, μιλώντας για «εγκλήματα πολέμου».

Η Μόσχα, η οποία άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου, δηλώνει ότι τα πλήγματά της στη χώρα στρέφονται κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», μεταξύ των οποίων βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσφεύγει στη χρήση «βομβών διασποράς» και «μη κατευθυνόμενων βομβών» σε «πυκνοκατοικημένες ζώνες».

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, αναφέρεται στην έκθεσή της κυρίως σε έξι επιδρομές, οι οποίες έπληξαν τις επαρχίες Χομς, στην κεντρική Συρία, Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική και Χαλέπι, στη βόρεια, μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του φετεινού έτους, και οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο «τουλάχιστον 200 πολιτών και περίπου δέκα μαχητών».

«Ορισμένες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δείχνουν σαν να έχουν απευθείας στο στόχαστρο πολίτες ή αγαθά πολιτικού χαρακτήρα, καθώς πλήττουν κατοικημένες ζώνες, όπου δεν υπάρχει προφανής στρατιωτικός στόχος, και ορισμένες φορές ιατρικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των πολιτών», επισημαίνει ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση της οργάνωσης.

«Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε.

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται εξάλλου ότι «κανένας στρατιωτικός στόχος και κανένας μαχητής δεν βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον» των επιθέσεων αυτών και αποτιμάται ότι «οι επιδρομές αυτές καταφέρουν πλήγμα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Σε μία από τις επιθέσεις στις οποίες αναφέρεται η Διεθνής Αμνηστία, τρεις πύραυλοι ερρίφθησαν σε μια πολυσύχναστη αγορά, στο κέντρο της Αρίχα, στην Ιντλίμπ, προκαλώντας το θάνατο 49 ανθρώπων.

Σε μια άλλη επίθεση, «τουλάχιστον 46 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά και 11 γυναίκες που είχαν καταφύγει στο υπόγειο ενός κτιρίου, σκοτώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου» στο χωριό αλ Γάντο, στη Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε εξάλλου από την πλευρά του ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2.132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, εκ των οποίων 710 πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 161 παιδιά και 104 γυναίκες.

Στον πόλεμο στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου την αυξανόμενη χρήση βομβών διασποράς από τότε που άρχισε η ρωσική εμπλοκή στη Συρία.