Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι μοιράζεται με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας την «ανησυχία» για «τον αριθμό των θυμάτων και την εξακολούθηση της καταστολής» στη Συρία, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν σήμερα στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Από τις 15 Μαρτίου, η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.400 θανάτους αμάχων, έχει οδηγήσει στη σύλληψη περισσότερων από 12.000 ανθρώπων, και τη φυγή χιλιάδων στο Λίβανο ή στην Τουρκία, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο αριθμός των ατόμων που αγνοούνται είναι της τάξης των πολλών χιλιάδων.

Οι εκκλήσεις της Γαλλίας υπέρ της έγκρισης ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα καταδικάζει την καταστολή της αντιπολίτευσης προσκρούουν στην αντίθεση της Μόσχας και του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αμπντάλα Β’ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, και το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα, αναφερόμενοι «στη λήξη της προθεσμίας τον Σεπτέμβριο».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ένταξη ενός κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο.

Αυτή η προσπάθεια έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εξαιτίας της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν αυτό αποτύχει, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να στραφούν προς τη Γενική Συνέλευση για να της ζητήσουν «να αναβαθμίσει το καθεστώς τους στον ΟΗΕ από παρατηρητή σε κράτος μη μέλος», σύμφωνα με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο κ. Σαρκοζί και ο Ιορδανός βασιλιάς «συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να συντονιστούν, ενώ πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας, και θα γίνουν γνωστά τα κείμενα, για να γνωρίζουν πως θα αποφανθούν», σημείωσε η Προεδρία.