Ο δείκτης γεννητικότητας στη Γερμανία ήταν πέρυσι ο υψηλότερος από την επανένωση της χώρας το 1990 με 1,47 γεννήσεις ανά γυναίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή της χώρας.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή αύξηση του δείκτη γεννητικότητας, ο οποίος το 1990 ήταν στο 1,45 και έφθασε στο κατώτερο σημείο του το 1995 με 1,25 γεννήσεις ανά γυναίκα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενώ το 1990 οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 24,8 ετών όταν αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί, το 2014 η μέση ηλικία έφθασε στα 29,5 έτη.

Οι δείκτες γεννητικότητας διαφέρουν ανάμεσα στα ανατολικές και τα δυτικές περιοχές της χώρας ακόμα και 25 χρόνια μετά την επανένωση, με τις γυναίκες στην ανατολική Γερμανία να γεννούν περισσότερα παιδιά.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική γήρανση σε μια χώρα όπου οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις ήδη από το 1972, ενώ καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει βιώσει τέτοιο διαρκές έλλειμμα γεννήσεων από το 1945.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί κατά 6 εκατ. άτομα έως το 2030, μια τάση που οι γερμανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιστρέψουν με την εφαρμογή γενναιόδωρων πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας.