Ο αμερικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ και ο γιος του Τζέιμς άρχισαν να καταθέτουν σήμερα λίγο το απόγευμα στην βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή που τους κλήτευσε για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο ταπεινωμένος στη ζωή μου», είπε ο Αμερικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, κατά την έναρξη της κατάθεσης του που μεταδίδεται απ’ ευθείας από την τηλεόραση.

Ο γιος του, Τζέιμς Μέρντοκ, ζήτησε ο ίδιος αλλά και εξ ονόματος του πατέρα του συγγνώμη από τα θύματα των υποκλοπών.

Η ακρόαση αυτή που είναι ανοικτή για το κοινό και μεταδίδεται απ’ ευθείας από την τηλεόραση, είναι μια από τις σημαντικότερες που έχουν ποτέ διεξαχθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ σπάνιο το ότι ο Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος ηγείται, σε ηλικία 80 ετών, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, καταθέτει δημόσια.

Η αίθουσα όπου γίνεται η ακρόαση, και διαθέτει μόνο 50 θέσεις, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Στις θέσεις του κοινού καθόταν η σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοκ, Ουέντι.

Δέκα βουλευτές από όλες τις παρατάξεις, μέλη της «Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού», αναμενόταν να θέσουν πολύ σκληρά ερωτήματα στον Μέρντοκ.

Κάλεσαν τον μεγιστάνα και το γιο του, τρίτο στην ιεραρχία του οικογενειακού ομίλου News Corp., για να τους ζητήσουν να δώσουν εξηγήσεις για τις υποκλοπές που έγιναν σε μεγάλη κλίμακα στη δεκαετία του 2000 στη χώρα αυτή από μια από τις εφημερίδες τους, την News of the World.

Περίπου 4.000 άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορεί να έχουν πέσει θύματα αυτών των πρακτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία.