Σειρά ισχυρών εκρήξεων συγκλόνισε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την Τρίπολη, προπύργιο του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Τουλάχιστον οκτώ εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν από και λίγο μετά τις 02:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι στόχοι.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαμαχιρία μετέδωσε από την πλευρά του ότι «οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιτιθέμενοι» (το NATO) εξαπέλυσε επιδρομές σε πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη συνοικία Άιν Ζάρα, στα ανατολικά της Τρίπολης, και στην Τατζούρα, ένα μεγάλο προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που επικαλέστηκε στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως εννιά μαχητές των εξεγερμένων σκοτώθηκαν χθες κοντά στην Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, από μια νοσοκομειακή πηγή.

Ο απολογισμός είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μια ημέρα για τις δυνάμεις των εξεγερμένων αφότου άρχισαν την προσπάθειά τους να αποσπάσουν την πόλη από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Επιπλέον 79 εξεγερμένοι τραυματίστηκαν σε μάχες στην διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με κατάλογο που δημοσιοποίησε ένα νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Ατζνταμπίγια.

Συνολικά, 12 εξεγερμένοι έχουν σκοτωθεί και 178 έχουν τραυματιστεί αφότου άρχισε η νέα επίθεση στην Μπρέγκα την Πέμπτη, στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας). Οι απώλειες των δυνάμεων οι οποίες παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Καντάφι δεν είναι γνωστές.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων, το συνταγματάρχη Άχμεντ Όμαρ Μπάνι, έχουν ανακαλυφθεί περίπου 400 νάρκες γύρω από την Μπρέγκα.