Ένας ιορδανός αξιωματικός του στρατού πυροβόλησε και σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, δύο Αμερικανούς και έναν Νοτιοαφρικανό, και τραυμάτισε άλλους έξι σήμερα σε ένα χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ κέντρο εκπαίδευσης των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο Αμάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μομάνι δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ιορδανική πηγή ασφαλείας δήλωσε πως ο δράστης ήταν επίσης εκπαιδευτής και είχε τον βαθμό του λοχαγού.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα κέντρο όπου εκπαιδεύονται κυρίως ιρακινές και παλαιστινιακές δυνάμεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας Αμάν.

Η επίθεση συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο των επιθέσεων αυτοκτονίας της 9ης Νοεμβρίου 2005 εναντίον τριών πολυτελών ξενοδοχείων στο Αμάν, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Η Ιορδανία είναι μέλος του υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον συνασπισμού που προσπαθεί να καταπολεμήσει τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

Η χώρα φιλοξενεί εκατοντάδες αμερικανούς εκπαιδευτές που αποτελούν μέρος ενός στρατιωτικού προγράμματος για την ενίσχυση της άμυνας του βασιλείου, στο οποίο περιλαμβάνεται η στάθμευση μαχητικών F16 που πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη γειτονική Συρία.

Όμως ο ρόλος του βασιλείου στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους Ιορδανούς οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ισλαμιστικές επιθέσεις στη χώρα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υποστηρίζει ένθερμα πως οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της Ιορδανίας.