Τη μετάβαση του προέδρου Ούγκο Τσάβες στην Κούβα για αόριστο χρονικό διάστημα προκειμένου να ξεκινήσει χημειοθεραπεία ενέκρινε το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιράμ Γκαβίρια, δήλωσε «Ψηφίσαμε υπέρ αυτού του αιτήματος του Προέδρου και του εκφράζουμε την ευχή μας για ταχεία ανάρρωση».

Σήμερα ο Τσάβες εξέφρασε την ελπίδα ότι η απουσία του θα είναι σύντομη, δηλώνοντας «Ευχαριστώ την Εθνική Συνέλευση. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό, θα πρέπει να επιστρέψω σύντομα. Είναι αυτό που ελπίζω, και είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί έτσι».

Απευθυνόμενος στους αντιπάλους του ο Τσάβες δήλωσε: «Ίσως πιο γρήγορα από όσο θα επιθυμούσαν και πρόσθεσε: «Σας εγγυώμαι ότι όταν θα επιστρέψω από την Αβάνα θα είμαι πολύ καλύτερα από ότι σήμερα. Να είστε σίγουροι».

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να αντικαταστήσει τον αρχηγό του κράτους κατά την απουσία του και υπογραμμίζει ότι ο Τσάβες αναχωρεί από τη Βενεζουέλα για προσωπικούς λόγος και όχι για λόγους του κράτους.

Ο Χιράμ Γκαβίρια δήλωσε: «Όταν ο πρόεδρος εγκαταλείπει τη χώρα, υπάρχει ένα κενό εξουσίας και ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και είναι μια υποχρέωση».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο πρέπει να δίνει την άδεια για κάθε απουσία άνω των πέντε ημερών από τον πρόεδρο. Το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να κηρύσσει την προσωρινή απουσία του αρχηγού του κράτους, αν είναι μικρότερη από 90 ημέρες και ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτής της απουσίας.