Τη συμμετοχή Αθλητών υψηλού επιπέδου οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς πρόσφυγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκατόν ογδόντα κράτη-μέλη, από 193 μέλη του ΟΗΕ συνολικά, υποστήριξαν ένα ψήφισμα που θέτει μια Ολυμπιακή Εκεχειρία από επτά μέρες πριν την έναρξη των αγώνων (5-21 Αυγούστου) μέχρι και επτά μέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων (7-18 Σεπτεμβρίου).

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αναβιώνουν οι αξίες της ανεξικακίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνεται για ειρηνικό συναγωνισμό» είπε ο Μπαχ.

«Στο Ολυμπιακό Χωριό βλέπουμε ανεξικακία και αλληλεγγύη στην καθαρότερή τους μορφή. Αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί αρμονικά και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους αθλητές υψηλού επιπέδου που είναι και πρόσφυγες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ διευκρίνησε, «Ως έχει, κανένας από αυτούς τους αθλητές δεν θα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και αν προκρινόταν από αθλητική σκοπιά γιατί με το καθεστώς του πρόσφυγα μένουν χωρίς πατρίδα και χωρίς Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αντιπροσωπεύσει».

Όπως εξήγησε ο Μπαχ, «Καθώς δεν υπάγονται σε εθνική ομάδα, δεν μπορούν να βαδίσουν πίσω από καμιά σημαία κράτους, και ούτε αντιπροσωπεύονται από κάποιον εθνικό ύμνο, θα γίνει υποδοχή των προσφύγων αυτών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή σημαία και τον Ολυμπιακό ύμνο. Θα έχουν μια πατρίδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.