Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συνεχίζουν την αντιπαράθεση για τη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Βερολίνο, η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N24, το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία, καθώς φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τη στάση της κυβέρνησης. Αντίθετα το 33% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλή ιδέα.

Οι Γερμανοί ανησυχούν για την πόλωση του κλίματος στη χώρα μεταξύ όσων υπερασπίζονται τους πρόσφυγες και όσων θέλουν να τεθούν περιορισμοί στη μετανάστευση. Το 66% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον φόβο ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

Εξάλλου η πλειονότητα των Γερμανών (56%) εκτιμά ότι είναι καλή ιδέα η δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας, ενώ το 38% τη χαρακτηρίζει κακή ιδέα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του CSU το 70% υποστηρίζει το μέτρο αυτό και μόλις το 28% διαφωνεί. Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και συγκεκριμένα το 60% απορρίπτει την ιδέα και το 40% την επικροτεί.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις της Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την προσφυγική κρίση, οι Γερμανοί εναποθέτουν λίγες ελπίδες. Μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Ερντογάν αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ το 68% εκτίμα ότι είναι αναξιόπιστος.