Στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων φαίνεται πως συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές που έχουν φέρουν ολόκληρη την Ευρώπη αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της Συνόδου «οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα».

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην Ε.Ε. για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τουσκ κατά τις δηλώσεις του και στο καλό κλίμα που επικράτησε κατά την συζήτηση των ηγετών των 28 κρατών-μελών, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση «ένα θετικό βήμα, μια σημαντική στιγμή γιατί σήμερα σταματήσαμε με αυτή την επικίνδυνη ιστορία του να κατηγορεί το ένα μέλος το άλλο. Όσο για την συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του Καγκελάριου της Αυστρίας υπήρξε ουσιαστική και ενεργητική».

«Αν και υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα ανοιχτά πιστεύω ότι θα επιλυθούν στην επόμενη σύγκλιση της Συνόδου σε τρεις βδομάδες» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.