Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία όπου είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του βορά.

Τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, βρίσκονται πλέον κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ενώ οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση κατά προσφύγων, γυναικών και μικρών παιδιών που επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ο σύμβουλος ασφαλείας του ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε ότι συνελήφθησαν 29 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένας τον οποίο χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτη».
Η Βουδαπέστη ενημέρωσε τη Σερβία ότι θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα στο Ρόζκε για 30 ημέρες και κάλεσε τη Σερβία να αναλάβει δράση κατά των προσφύγων.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από την πλευρά της, η Σερβία καταδίκασε έντονα τη ρίψη δακρυγόνων από την Ουγγαρία, αλλά ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τον φράχτη και την ουγγρική αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι για τον λόγο αυτό θα σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι η χώρα του θα χτίσει έναν φράχτη και στα σύνορα με την Κροατία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse, ο Βίκτορ Ορμπάν είπε: «Αποφασίσαμε να χτίσουμε φράχτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Θα χτίσουμε φράχτη και σε συγκεκριμένα σημεία στα σύνορα με την Κροατία».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πάντως, σε συνέντευξή του στη Die Welt, o Όρμπαν είπε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα του θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.

Η ΕΕ παρακολουθεί αμήχανη και αδύναμη τη σκληρή βία της Ουγγαρίας απέναντι σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, σε γυναίκες και μικρά παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και θέλησαν να ξεφύγουν από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ παραμένει απλός θεατής απέναντι στα κράτη-μέλη της που υψώνουν φράχτες και αυξάνουν τους συνοριακούς ελέγχους.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αυξημένους ελέγχους και στα σύνορα με την Σλοβενία, μετά τους ελέγχους που επέβαλε στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Από την άλλη η Κροατία επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς υποσχέθηκε να βοηθήσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη και είπε ότι το συρματόπλεγμα που έχει υψώσει η Ουγγαρία αποτελεί ένα «φρικτό μήνυμα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Μου προκάλεσε σοκ όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Όλες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι άνθρωποι αυτοί «πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια» και σεβασμό των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», ανέφερε ο Μπαν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα πως ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η χώρα για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

JD