Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συμπλοκών που διαρκούν μία και πλέον ώρα, να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, κινούνται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και ορισμένα μπήκαν σε χωράφια.

imigrants1

imigrants2

Είκοσι ούγγροι αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αφού μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα, γνωστοποίησε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας.

«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράκτη ασφαλείας», δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράκτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο».

imigrants3

imigrants4

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

imigrants8

imigrants9

imigrants10

imigrants11

Εξηγήσεις ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα πως ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η χώρα για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

imigrants5

Την Τρίτη η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα της με την Σερβία για να εμποδίσει την πρωτόγνωρη εισροή μεταναστών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων επέτρεψε την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μαζικής μεταναστευτικής ροής».

Νωρίτερα σήμερα, η ουγγρική κυβέρνηση κοινοποίησε στην κυβέρνηση της Σερβίας το αίτημα της για το κλείσιμο για 30 μέρες του συνοριακού περάσματος Ρόζκε-Χόργκος, μετά το ξέσπασμα επεισοδίων εκεί νωρίτερα σήμερα.

imigrants6

imigrants7

«Έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό (Βίκτορ) Ορμπάν για να ζητήσω μια εξήγηση όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο και των πρακτικών που εφαρμόζουν», δήλωσε σε συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Χθες ο Γιάγκλαντ με ανακοίνωση του είχε προαναγγείλει την αποστολή της επιστολής, «προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπως ανέφερε, δηλώνοντας «ανήσυχος» από τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη Βουδαπέστη να κηρύττει τη χώρα σε “κατάσταση κρίσης” λόγω της μαζικής μετανάστευσης.

Με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης αυτής, μια χώρα μπορεί να παραβλέψει ορισμένα από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Σύμβαση αλλά θα πρέπει να ενημερώσει για αυτό τον γενικό γραμματέα, είχε υπενθυμίσει ο Γιάγκλαντ.