Αυστηρό μήνυμα προς την Ουγγαρία απέστειλε η Σερβία, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μία σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση του Βουδαπέστης.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς κατηγόρησε την Ουγγαρία για κακή και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, στους οποίους απαγορεύει να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας ταπεινώσει. Καλώ την Ε.Ε. να αντιδράσει, καθώς κάθε κράτος – μέλος πρέπει να ευθυγραμμίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

«Εάν δεν αντιδράσει η Ε.Ε., θα βρούμε εμείς τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι ουγγρικές αρχές έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους πρόσφυγες από τη διασυνοριακή γραμμή με την Σερβία.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα του θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.

«Τότε, βάσει νόμου θα αναγκαστούμε να τις αποδεχτούμε», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως οι άνθρωποι στην Μέση Ανατολή θα θεωρήσουν την ανακοίνωση ενός τέτοιου συστήματος ποσοστώσεων πρόσκληση να έρθουν στην Ευρώπη, ανέφερε ο Όρμπαν.

Μάλιστα τόνισε πως η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συζητήσει για ένα σύστημα ποσοστώσεων, αλλά μόνο σε εθελοντική βάση και μόνο όταν η μαζική εισροή προσφύγων που βρίσκεται σε εξέλιξη σταματήσει.