«Την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία» θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου θα εκθέσει στον ρώσο πρόεδρο «τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής ενίσχυσης στη συριακή σκηνή και της προμήθειας εξοπλισμού στη Χεζμπολάχ και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ημέρες τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, κάνουν λόγο για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, χώρας που γειτονεύει με το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν θορυβηθεί κυρίως από τη φαινομενική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, δεδηλωμένου εχθρού του Ισραήλ που υποστηρίζει, όπως και η Μόσχα, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι ΗΠΑ -στενός σύμμαχος του Ισραήλ- κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία κατασκευάζει μια «προκεχωρημένη αεροπορική βάση» στη Λαττάκεια, ένα από τα προπύργια του συριακού καθεστώτος, και έκαναν λόγο για άφιξη δεκάδων στρατιωτών, πυροβολικού και αρμάτων.