Οι Γερμανοί εργοδότες βλέπουν τους μετανάστες ως «ευλογία»

Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για εργατικό δυναμικό


ΚΟΣΜΟΣ
10:38
04/09/2015
Οι Γερμανοί εργοδότες βλέπουν τους μετανάστες ως «ευλογία»
19
loading

Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ θεωρεί ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Την άποψή του συμμερίζονται και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο Κράμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επεσήμανε ότι η παροχή βοήθειας στους μετανάστες είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα, όμως τόνισε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη Γερμανία και οικονομικά.

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών επέκρινε σφοδρά το σύστημα παροχής ασύλου που ακολουθεί η χώρα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε «οι αιτούντες άσυλο να μην μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες». Παράλληλα ζήτησε να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα, αλλά και να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Μέχρι τώρα σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς», πρόσθεσε ο Κράμερ.

Αντίθετα θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου ο Κράμερ χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας ότι πολλές γερμανικές οικογένειες είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν μετά το 1945. Μακροπρόθεσμα μάλιστα εκτιμά ότι η ακροδεξιά βία μπορεί να βλάψει οικονομικά τη Γερμανία. «Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα».

Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν εργασία στη Γερμανία.

«Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», εξήγησε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης».

Όταν ρωτήθηκε αν οι μετανάστες μπορεί να πάρουν τις δουλειές των Γερμανών, ο Βάιζε απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».

Χωρίς τους μετανάστες η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες», ενώ θα πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωσή τους «με απλούς και κατανοητούς κανόνες» και «λιγότερη γραφειοκρατία», τόνισε ο Βάιζε.

Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες. «Αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε», είπε.

«Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτώμαστε από τη μετανάστευση», εξήγησε η ίδια.

Τέλος η Βάνκα δήλωσε αισιόδοξη ότι «θα καταφέρουμε να προσφέρουμε έναν δρόμο προς την εκπαίδευση σε πολλούς νεαρούς που έχουν έρθει στη χώρα μας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  arbeit macht frei

  Είναι γνωστή η συνεισφορά σας στην ανθρωπότητα. Όπως επίσης είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έγιναν σε πλουτοπαραγωγικές περιοχές, ορυχεία κλπ. και οι αιχμάλωτοι χρησιμοποιήθηκαν για φθηνό, δωρεάν θα έλεγε κανείς, εργατικό δυναμικό.

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 2. avatar Νίκος χασαπης

  Ο σύλλογος εργοδοτών !!εδω μονο συνδικα-ληστές εχει

 3. avatar ΓΑ

  Ο αναρχοκαπιταλισμός ευνοεί αντίστροφες σταυροφορίες προς τις Μέκκες του καπιταλισμού και πειραματίζεται με την ιδέα του, ας πούμε, προτεσταντικού ισλαμισμού. Ο νέου τύπου ευρωπαίος εργαζόμενος θα μπορεί να αντλεί ικανοποίηση από την δουλειά του και να συμπληρώνει την απολαβές του με πνευματική τροφή και την αγαλλίαση από την συμβολή του στην διάδοση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Τους τρέχοντος τύπου Ευρωπαίους εργαζόμενους (που είναι αγνωστικιστές και αδιάφοροι, άθεοι, ημιχριστιανοί, αριστεροί, ευζωϊστές κ.α.) θα τους πάρει ο διάολος διότι θεωρούνται υπερτιμημένοι, απαιτητικοί και ράθυμοι. Μπορεί το πείραμα να είναι επικίνδυνο αλλά όχι για τα μεγάλα ψάρια ενώ τα μεσαία ψάρια ίσως παίξουν αγώνες μπαράζ.
  Σε μικρή κλίμακα, τύπου Μάνου, έχουμε ήδη ακούσει τα σχετικά- είχαν την μορφή χειροκροτημάτων του κόμματος Δράση για τα 'αριστερά' νομοσχέδια για υπηκοότητα πιο εύκολη από την νομιμοποιήση αυθαίρετου βοηθητικού χώρου.
  Ναι, και αν δεν είσαι περισσότερο γραφικός από όσο νομίζεις ότι ήταν η Τασία, αρχίζεις να σκέπτεσαι ότι ίσως απλώς να ήταν ο σωστός, λίαν ευσυνείδητος, άνθρωπος στην σωστή θέση.

  1. avatar ΓΑ

   (Α) Είσαι μεσήλικας και έχεις αρχίσει να σκέπτεσαι την σύνταξη; Θέλεις να σε διαδεχθεί: (α) ένας ντόπιος που με τον μισθό που θα παίρνει η επιχείρηση ίσως να μην είναι βιώσιμη ή (β)
   τέσσερεις εισαγωγής που θα παίρνουν όσα ο ένας ντόπιος και η επιχείρηση δεν θα κλείσει γιατί θα παράγει τετραπλάσια για το ίδιο κόστος;
   (Β) Είσαι νέος και δεν ντρέπεσαι που άλλοι πνίγονται για να πάρουν το ένα τέταρτο από όσα θέλεις εσύ.
   Και πίσω από κάθε τραγωδία όπως αυτή της οικογένειας Κούρντι (που τόσοι φρόντισαν να ξεριζωθεί και αρμεχτεί) υπάρχει ένας Κράμερ που και αυτός συγκινείται αφού τα επόμενα φθηνά χέρια που χρειάζεται θα έρθουν ευκολότερα.

 4. avatar Aimilios

  θα κρατησει τους αξιους και θα στειλει πισω τους αριστεροτζιχαντιστες....ομορφαααααα

 5. avatar Μαρία Σωτηριάδου

  Μην είστε τόσο κολλημένοι... Υπάρχουν χώρες αναπτυγμένες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που δεν έχουν εργάτες.. έτσι απλά... δηλαδή οι πολίτες τους δεν πηγαίνουν να εργαστούν σαν εργάτες γιατί έχουν πάρει μόρφωση και βρίσκουν καλύτερη δουλειά. Επίσης όταν το % γεννήσεων είναι χαμηλό, έχουν πρόβλημα τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί μειώνονται αυτοί που εργάζονται κάθε χρόνο και αυξάνονται αυτοί που συνταξιοδοτούνται. Έχει μήνες που είχαν ανακοινώσει οι Γερμανοί ότι θα χρειαστούν 250.000 μετανάστες έως το 2050 για να αναπληρώσουν το εργατικό δυναμικό που θα έχει φύγει. Το ίδιο πρόβλημα έχει η Ιαπωνία. Δεν έχει εργάτες για να κατασκευάσει τα Ολυμπιακά Έργα και "εισάγει" από Φιλιππίνες και άλλες χώρες, κάτι για το οποίο χρειάστηκε να αλλάξει τελείως τη νομοθεσία για παροχή άδειας εργασίας.
  Μην τα βλέπουμε όλα κάτω από ένα πρίσμα συγκεκριμένο πάντα.

 6. avatar SANDRA V

  ΤΟ ΠΙΟ ΣΙΧΑΜΕΡΟ, ΥΠΟΥΛΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΣΟΊΜΠΛΕ. ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΚΑΚΙΑ ΤΟΥ, ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΠΛΑ ΔΙΣΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ, ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΑΝ ΕΛΕΗΜΩΝ ΤΟΥΣ *ΣΩΖΕΙ*
  ΚΑΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΙΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΟΥΣ

 7. avatar Nick

  Ε βέβαια... Έχεις ακούσει ποτέ αφεντικό να είναι ρατσιστής; Οι μετανάστες-ειδικά οι λαθραίοι-είναι χρυσωρυχείο γιαυτούς... Απο τα πέντε κομμάτια του ψωμιού,θα σου δώσει το ένα,θα παάρει τα τέσσερα και θα σε προειδοποιήσει:'πρόσεχε!ο μετανάστης θα σου πάρει το κομμάτι ψωμί!'

 8. avatar filippos filippoy

  οποιος ψαχνει φθηνα εργατικα χερια και οποιος ψαχνει φθηνη τσουτσου ...σαν ευλογια τους βλεπει..

  1. avatar ontos

   lol φθίνh τσούτσου. οι Αγγλίδες που δεν βρίσκουν δικούς τους για coco, πηγαίνουνε στις τριτοκοσμικές χώρες δήθεν για τουρισμό και παντρεύονται μουσουλμάνους. Όταν πάρουν την υπηκότητα, τις παρατάνε και "γιροβολανε" με μικρούλες. Για κλάματα είναι. Οι ηλικιωμένες τους δίνουν σημασία και κάτι Αγγλίδες με έλλειψη πατέρα. Καμια σοβαρή δεν θα δεις.

 9. avatar ANTRIOYS

  εργατικο δυναμικο που θα λειτουργισει ως πεμτη φαλαγκα για τουςεργαζομενους..

 10. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ Η Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 90 ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΦΕΡΑΝ.

 11. avatar parte tous apeftheias kai min paidevete ton kosmo

  Μα στείλει αεροπλάνα στα παραλια τις Τουρκίας για να τους μεταφέρουν στην Γερμανία. Τι τους παιδεύει κι αυτούς κι εμάς η Γερμανία? Όλοι δικοί της. Δεν θα μαλώσουμε κιόλας.

 12. avatar Heretus L’barra An’ar

  Douskas, Πολιτης , Βλέπετε οτι ουσιαστικά είστε γρανάζια του συστήματος ? βλέπετε ποιον βοηθάνε οι "πολιτικές" των ανοιχτών συνόρων ? βλέπετε πως ουσιαστικά δεν έχετε σκεπτικό ανθρωπιστικό , αλλά εκμετάλλευσης του συνανθρώπου ? Βλέπετε οτι οι "ιδέες" σας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλουν οι λεφτάδες ? Αυτοί κάνουν τους πολέμους, να φύγουν οι λαοί από τις χώρες τους (αφού της ξεζουμίσουν μέσω αυτών των πολέμων ) , έχουν εσάς σαν τσιράκια να φωνάζετε για να έχουν ΑΥΤΟΙ φτηνά εργατικά χέρια... Ξυπνήστε.

  1. avatar Nick

   με το ίδιο σκεπτικό συμφέρει και σένα,μιας και δε θα κάνεις τις δουλειές που θα φορτώνεις στους μετανάστες

 13. avatar wtf1

  Μα φυσικα, παμφθηνα εργατικα χερια θελουν ολοι οι Βορειοι για τις δουλειες που δεν καταδεχονται να κανουν οι ιδιοι. Ελπιζω τωρα να καταλαβαινει ο κοσμος το τι σχεδιο υπαρχει πισω απο ολη αυτη την ιστορια με τους πολεμους και τους προσφυγες. Αθροα εισροη φτηνων εργατικων χεριων και αμεση υποβαθμιση του παροντος εργατικου δυναμικου. Ο ανταγωνισμος με την Κινα και την Ασια υπαγορευει εργατικο δυναμικο που να αμοιβεται αναλογα με το εργατικο δυναμικο αυτων των χωρων και μονο η βιαια, αμεση και καπως 'αναγκαστικη' λογω 'ανθρωπιστικων' δηθεν λογων εισροη τετοιου δυναμικου εχει αποτελεσμα. Η απολυτη μεταμορφωση της Ευρωπης σε Κινα και Ινδια και μαλιστα χωρις να υπαρχει καμμια συνδικαλιστικη αντιδραση αφου ολα πλεον γινονται στο ονομα της 'ανθρωπιστικης' κρισης λογω των πολεμων που οι ιδιοι πυροδοτησαν βεβαια.

  1. avatar Ανδρεας

   Αν και γερασα, εγραψες το πιο οσυιωδες και σωστο σχολιο εδω και μηνες, αποτυπωνοντας ολη την αληθεια!
   Ασε τι λεει ο...προεδρος των εργοδοτων (των κορακων!), ας δεις αυτη την ατακα του Βιζερ, που λεει ΕΦΟΣΟΝ λαβουν καλη εκπαιδευση και γλωσσα , θα...μπορεσουν να εχουν καλες δουλειες!
   Να ρωτησουμε ΓΙΑΤΙ οι γερμανοι εργαζομενοι δεν κανουν αρκετα παιδια, απαγορευεται, θα μας πουν...κομμουνιστες!
   Να ρωτησουμε ΓΙΑΤΙ δεν αμοιβονται ΑΝΑΛΟΓΑ αρκετα για την εκει δουλεια τους (περικοπες κοινωνικων παροχων απο το 2000 με την Ατζεντα 2000 και δημιουργια ευρωπαικου εργασιακου μεσαιαωνα εκει με δανεισμο εργαζομενων κλπ!), ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΚΕΙ αλλα προτιμα να παει στην...Ουγγαρια και Ινδια κλπ , ειναι...κομμουνιστικο;
   Ακομα και τα συνορα στη γερμανια επεσαν με αυτον τον σκοπο, να πανε οι μεγαλες εταιρειες (που ανηκουν σε ιδιωτες ακομα, σε οικογενειες,οι Πορσε, Μπεμβε, Μερσεντες,Ζιμενς κλπ!) σε Ανατολη και Ασια και να...επιστρεψουν βαζοντας το διλημμα στον καλα εκπαιδευμενο γερμανο εργατη, θες τοσα ειτε να βαλω τον πακιστανο να βιδωνει θεσεις στο αμαξι;

 14. avatar jylonyre

  ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!!! ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΟΥΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ.....

 15. avatar ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

  Φτηνό εργατικό δυναμικό, μην ξεχνιομαστε ε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει