Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι πρόεδροι της Σλοβενίας και της Κροατίας, Μπορούτ Παχόρ και Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς προτείνουν να γίνει του χρόνου Σύνοδος Κορυφής στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην επιστολή που παρέδωσαν χθες στον κ. Τουσκ οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν ότι η περιοχή είναι «απαραίτητο τμήμα του ευρωπαϊκού σχεδίου» και επισημαίνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της Ένωσης θα υποστηριχθούν οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες στην περιοχή

Τονίζουν ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στις προσπάθειες για σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που προωθείται από τη Διαδικασία Μπρντο – Μπριούνι και ότι οι ηγέτες των χωρών της πρωτοβουλίας σε συνάντηση στη Μπούντβα τον περασμένο Ιούνιο ζήτησαν περισσότερο πολιτική προσέγγιση στη διαδικασία διεύρυνσης.

Η αναβολή της διαδικασίας διεύρυνσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας έκαναν την περιοχή περισσότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, τονίζεται στην επιστολή.

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ είναι «η πρωταρχική εγγύηση για τη μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής» και γι αυτό δεν πρέπει να γίνει απλώς μία «τεχνική άσκηση», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι πρόεδροι της Σλοβενίας και της Κροατίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχουν στο «Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ» που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο ομώνυμο θέρετρο της Σλοβενίας, με κεντρικά θέματα την προσφυγική κρίση, την κρίση στην Ουκρανία και τη διεύρυνση της ΕΕ.