Παραιτήθηκε σήμερα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (OPMLFT) της ΠΓΔΜ, Βάνε Τσβετάνοφ.

Ο κ. Τσβετάνοφ δήλωσε ότι η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης που του ασκούνταν τον τελευταίο καιρό. Ο κ. Τσβετάνοφ ανέφερε επίσης ότι αιτία της κίνησής του να παραιτηθεί είναι η έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να υποστηρίζει ασυμβίβαστα και αποφασιστικά τον αγώνα κατά του εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Τσβετάνοφ αναφέρεται: «Καταθέτω την παραίτησή μου, όχι λόγω του αιτήματος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, αλλά εξαιτίας της υποκριτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της έλλειψης ενδιαφέροντος για αγώνα κατά του πραγματικού εγκλήματος».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για καθαίρεση του κ. Τσβετάνοφ, η οποία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια τακτικής κυβερνητικής συνεδρίασης. Όπως υποστήριξε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η απόφαση αυτή βασίστηκε στη σύσταση της κρατικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, η οποία πριν από ένα μήνα ζήτησε από τον κ. Τσβετάνοφ να παραιτηθεί καθώς φέρεται να προέβη σε παράνομη πρόσληψη 29 ατόμων και παράνομους διαγωνισμούς προμήθειας υλικού.

Σε αυτές τις κατηγορίες ο κ. Τσβετάνοφ απάντησε ότι πίσω από το αίτημα της κρατικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς βρίσκεται η μαφία η οποία θέλει να εμποδίσει την OPMLFT να ανοίξει υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Τσβετάνοφ έχει καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία για τα λεγόμενά του στον Γενικό Εισαγγελέα της ΠΓΔΜ ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση.

Ο κ. Τσβετάνοφ δήλωσε επίσης ότι αυτές τις ημέρες είχε προτάσεις από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να μην κάνει δηλώσεις ώστε να ξεχαστούν οι εναντίον του κατηγορίες και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του έκανε πρόταση να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της OPMLFT και να λάβει άλλη θέση τον Σεπτέμβριο, την οποία όμως αρνήθηκε. Εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE διέψευσαν ότι προτάθηκε άλλη θέση στον κ. Τσβετάνοφ εάν παραιτούνταν.

Χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας θα εκτελεί πλέον ένας υπάλληλος της υπηρεσίας, ο κ. Βλάντιμιρ Ατανάσοφ.