Η οικονομική ανάπτυξη, ο περιορισμός των ανισοτήτων, η βελτίωση στους τομείς της παιδείας και της εργασίας συνέβαλαν στην κοινωνική άνοδο 39,5 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων που ξέφυγαν από τη φτώχεια και εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη, που αποτελεί και την κινητήρια οικονομική δύναμη της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γκετούλιο Βάργκας (FGV).

Η έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 έως το 2011, ωστόσο ειδικά οι δύο τελευταίες χρονιές χαρακτηρίζονται εξαιρετικές καθώς μόνο μέσα σε αυτή τη διετία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι εντάχθηκαν στη μεσαία κοινωνική τάξη, σύμφωνα με τον Μαρτσέλο Νέρι, καθηγητή του Ινστιτούτου.

Ο Νέρι επισήμανε πως η ένταξη στη μεσαία τάξη κάνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο που ντύνονται και αποκτούν καινούργια αγαθά, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FGV, 105 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, σε συνολικό πληθυσμό 190 εκατομμυρίων, αποτελούν τη μεσαία τάξη, με οικογενειακό εισόδημα από 1.200 ως 5.174 ρεάλ (750 ως 3.230 δολάρια).

Στις κατώτερες τάξεις ανήκουν 63 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, ενώ στις ανώτερες 22,5 εκατομμύρια.

Τον Ιούνιο, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ εγκαινίασε το πρόγραμμα «Βραζιλία χωρίς μιζέρια», συνεχίζοντας την πολιτική του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και ελπίζοντας πως θα εξαλειφθεί η απόλυτη φτώχεια που πλήττει 16 εκατομμύρια πολίτες.