Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την αποστολή 4.200 κυανοκράνων της Αιθιοπίας στο κέντρο του Σουδάν, στην περιοχή της πόλης Αμπιέι.

Οι κυανόκρανοι θα εποπτεύουν την πετρελαιοφόρα αυτή περιοχή του Σουδάν και θα διασφαλίσουν ότι θα αποσυρθούν από την Αμπιέι οι στρατιώτες του Χαρτούμ, καθώς επίσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση στο Χαρτούμ την 21η Μαΐου κατέλαβε στρατιωτικά την πόλη Αμπιέι, την οποία εγκατέλειψαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες άμαχοι, κινούμενοι κατά πλειοψηφία προς νότο.

Η κυβέρνηση στο Χαρτούμ και η κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν, το οποίο την 9η Ιουλίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, έχουν ήδη μεταξύ τους συμφωνήσει να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή της Αμπιέι.

Πριν από τρεις εβδομάδες έγιναν συγκρούσεις και στο γειτονικό κρατίδιο Νότιο Κορντοφάν, κάτι που υπονομεύει, βέβαια, την τελική πορεία προς την ανεξαρτητοποίηση του Νοτίου Σουδάν.

Το Σουδάν ξεπέρασε στα τέλη του 2005 την κατάσταση εμφύλιου πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους.