Με επιθέσεις κατά αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών στόχων στόχων απειλούν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν- που θεωρούνται στενά συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα- για να εκδικηθούν το θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Σύντομα θα δείτε επιθέσεις εναντίον της Αμερικής και χωρών του NATO, κι οι πρώτες προτεραιότητες μας στην Ευρώπη θα είναι η Γαλλία και η Βρετανία», απείλησε ο υπαρχηγός των πακιστανών Ταλιμπάν Ουάλι-ουρ-Ραχμάν σε βίντεο το οποίο πρόβαλλε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya το Σαββατοκύριακο.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν κατηγορείται για πολλές από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα και παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των περιοχών που θεωρούνται προπύργιά της, στην μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Ωστόσο ως σήμερα δεν έχει επιδείξει την δυνατότητα να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

Η μόνη προσπάθεια που φέρονται να έκαναν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν στις ΗΠΑ απέτυχε: η οργάνωση είχε διεκδικήσει την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πλατεία των Τάιμς στη Νέα Υόρκη το 2010.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αντιμετωπίζουν πάντως σοβαρά την απειλή. Η οργάνωση βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ.

Στο βίντεο ο Ρεχμάν, περιστοιχισμένος από οπλοφόρους πιστούς του, βαδίζει σε ορεινές περιοχές, κάθεται σε μια κουβέρτα με ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή πλάι του κι εξηγεί τα σχέδια της οργάνωσης. «Επιλέξαμε 10 στόχους για να εκδικηθούμε το θάνατο του μπιν Λάντεν», λέει ο πρώην δάσκαλος που τα ΜΜΕ στο Πακιστάν περιγράφουν ως πιο πεπειραμένο από άλλους ηγέτες του TTP.

Ο Ρεχμάν έχει ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν Μουλά Μοχάμαντ Όμαρ, κάτι που επανέλαβε στο βίντεο.