Το 28ο μέλος της θα αποκτήσει τον Ιούνιο του 2013 η Ε.Ε. και αυτή θα είναι η Κροατία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσει σήμερα την ολοκλήρωση, έως το τέλος Ιουνίου, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης έως το τέλος του 2011.

Η Κροατία κατέθεσε την αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. στις 21 Φεβρουαρίου του 2003 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Απριλίου εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την αίτηση υποψηφιότητας προς ένταξη. Στην Κροατία αποδόθηκε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις 18 Ιουνίου του 2004 και το Δεκέμβριο του 2004 έλαβε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων την 17η Μαρτίου 2005 υπό τον όρο της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Μία μέρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξη, στις 16 Μαρτίου 2005 οι διαπραγματεύσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον λόγω της εκτίμησης για ελλιπή συνεργασία με το ICTY, το οποίο ζήτησε τη σύλληψη του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα, καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 3 Νοεμβρίου 2005, όταν η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε αποτίμησε θετικά τη συνεργασία του Ζάγκρεμπ με το δικαστήριο. Το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ε.Ε άνοιξε στις 12 Ιουνίου του 2006. Τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια αναμένεται να κλείσουν πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου.