Υπονομεύει την αξιοπιστία του το συριακό καθεστώς συνεχίζοντας την καταστολή των διαδηλώσεων αντί να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας και οι Σύροι αξιωματούχοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το κείμενο της κοινής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το μεσημέρι κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής.

«Οι υπεύθυνοι για εγκλήματα και πράξεις βίας εναντίον πολιτών θα πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στη διακήρυξη.

Με τη διατύπωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την καταδίκη της Δαμασκού, ενώ οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος και εταιρειών που συνδέονται μαζί του τέθηκαν σε ισχύ σήμερα.

Την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκούνταν στη δήλωση ότι η αξιοπιστία και το κύρος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ εξαρτώνται από την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν επίσης «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την καταστολή που εφαρμόζεται από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του πληθυσμού…».

Η νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Συρίας αφορά επτά πρόσωπα και τέσσερις εταιρείες. Μεταξύ των ατόμων περιλαμβάνονται τρία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί ότι χορηγούν στρατιωτικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις καταστολής του συριακού στρατού.