Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται από το πρωί η Κύπρος. Ο υδράργυρος έχει «σκαρφαλώσει» στους 42 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, ενώ χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία στα παράλια, από 33 έως 36 βαθμούς, και στα ορεινά στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου, σε συνδυασμό με τα ποσοστά υγρασίας, καθιστούν την κατάσταση ανυπόφορη έως επικίνδυνη, αν δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένοι κανόνες αντιμετώπισής της.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες προτρέπουν το κοινό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή περιστατικών θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, έκθεση στον ήλιο και βαριές εργασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ απαραίτητη είναι και η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή του αλκοόλ και των ιδιαίτερα «βαρέων» γευμάτων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κρατικά νοσηλευτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν.

Μέχρι και το μεσημέρι, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα δεν είχε σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό θερμοπληξίας, μόνο τρία λιποθυμικά επεισόδια στην επαρχία Λευκωσίας σε ηλικιωμένα άτομα. Ούτε στην επαρχία Αμμοχώστου υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας, ενώ χθες σημειώθηκε ένα περισταστικό αφυδάτωσης και πάλι ηλικιωμένου ανθρώπου. Τάσεις για λιποθυμία και περιστατικά αφυδάτωσης έχουν παρατηρηθεί και στην επαρχία Πάφου.

Από το πρωί «βούλιαξαν» κυριολεκτικά οι παραλίες από τις χιλιάδες κόσμου που κατέφυγαν σε αυτές προκειμένου να αναζητήσουν «ανάσα» δροσιάς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο «κόκκινο», καταγράφοντας ρεκόρ για το 2015. Σύμφωνα με τον διευθυντή Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Χρίστο Χριστοδουλίδη, η ζήτηση είναι της τάξης των 965MW με ανοδική τάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχει αρκετή επάρκεια και υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένεται οποιοδήποτε πρόβλημα.

Εξάλλου, το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική έκαναν έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τη δραστηριότητά του στις δασικές περιοχές.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να διατηρηθεί και κατά την αυριανή ημέρα, ενώ η σταδιακή υποχώρησή του αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη, όπου και η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει στα κανονικά, για την εποχή, επίπεδα.