Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Ελσίνκι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πολυπολιτισμικότητα, λίγες ημέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε για το θέμα ένας βουλευτής της λαϊκιστικής δεξιάς.

Ο Όλι Ίμονεν, ένας βουλευτής των Αληθινών Φινλανδών, του αντιμεταναστευτικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και κηρύττει την απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έγραψε την περασμένη Παρασκευή στο Facebook ότι “ονειρεύεται ένα ισχυρό και γενναίο έθνος που θα νικήσει αυτόν τον εφιάλτη που αποκαλείται πολυπολιτισμικότητα”.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα. Στη σημερινή, ειρηνική διαδήλωση, συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πολλοί πολιτικοί, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σύμμαχοι των Αληθινών Φινλανδών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδήλωση. Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της κινητοποίησης ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι σημαντικό να ακούγονται και να γίνονται σεβαστές οι απόψεις όλων σε μια ανεκτική Φινλανδία. “Υπενθυμίζω ότι ο φινλανδικός τρόπος ζωής ανέκαθεν ανεχόταν τις διαφοροποιήσεις”, σημείωσε.

“Η Φινλανδία ήταν πάντα μια διεθνής χώρα και οι άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή εμπλούτισαν την πολιτιστική και οικονομική ζωή μας”, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τον Ίμονεν, ο οποίος τον Ιούνιο είχε φωτογραφηθεί με νεοναζιστές, ο πρόεδρος των Αληθινών Φινλανδών και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τίμο Σόινι είπε ότι θα αφήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να λάβει αποφάσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. “Δεν είναι καλό για τη φήμη του κόμματος” παραδέχτηκε ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ilta-Sanomat.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία στη Φινλανδία περίπου 300.000 κάτοικοι έχουν “ξένη καταγωγή”, δηλαδή το 5,5% του πληθυσμού. Πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι Ευρωπαίοι και κατάγονται κυρίως από τη Ρωσία και την Εσθονία.