Την κατάρτιση νέου συντάγματος μέσα σε ένα εξάμηνο από τις εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο στην Τυνησία επιδιώκει ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία εκδημοκρατισμού θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο σύνταγμα, δήλωσε ο Εσέμπσι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο.

Ο Εσέμπσι πρόσθεσε ότι η ημερομηνία των προσεχών εκλογών θα αποφασιστεί μετά την ψηφοφορία της 23ης Οκτωβρίου. Η ψήφιση ενός νέου συντάγματος θα επιτρέψει στην Τυνησία, πρωτοπόρο χώρα της «αραβικής άνοιξης», να έχει ένα κράτος δικαίου το συντομότερο δυνατόν.

Η Τυνησία θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια πενταετία.

Ο τυνησιακός τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 7% του τυνησιακού ΑΕΠ και απασχολεί 400.000 εργαζόμενους, διανύει μια άνευ προηγουμένου κρίση από τότε που ξέσπασε η τυνησιακή εξέγερση το Σεπτέμβριο του 2010, με μια πτώση της δραστηριότητας κατά 51%.

Ύστερα από 23 χρόνια στην εξουσία, ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι διέφυγε από τη χώρα στις 14 Ιανουαρίου και πήγε στη Σαουδική Αραβία υπό την πίεση μιας μεγάλης λαϊκής εξέγερσης.

Η Τυνησία ετοιμάζεται να δικάσει σήμερα ερήμην τον ανατραπέντα πρόεδρο, τη σύζυγό του Λεϊλά Τραμπέλσι και το περιβάλλον του.