Η επίθεση στην εκκλησία μαύρων στην Νότια Καρολίνα αποκαλύπτει πως η «μάστιγα» του ρατσισμού παραμένει παρούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγορούν ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία για να μιλήσει για αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα όπλα.

Σε ομιλία του στην αμερικανική διάσκεψη δημάρχων δήλωσε πως η δολοφονία 9 ανθρώπων στην ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλετον σημειώνει την ανάγκη εγρήγορσης ενάντια στο ρατσισμό. «Τα προφανή κίνητρα του δράστη μας υπενθυμίζουν πως ο ρατσισμός παραμένει μια μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Επικαλέστηκε μάλιστα και άλλες πρόσφατες μαζικές ένοπλες επιθέσεις, όπως εκείνη σε σχολείο στο Νιούτον, στο Κονέκτικατ και σε έναν κινηματογράφο στην Ορόρα, στο Κολοράντο, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στους νόμους για τα όπλα, ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα σε μια χώρα που το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα ως πολίτες χωρίς να δαιμονοποιήσουμε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων, που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, αλλά επίσης χωρίς να υπονοούμε ότι όποια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό αποτελεί μια ολοφάνερη συνωμοσία να κατασχέσουμε τα όπλα όλων»,συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασκήσει πίεση για αυστηρότερους ελέγχους σε όπλα, έπειτα από τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Νιούτον το 2012, αλλά τα σχέδια του ματαιώθηκαν από το ισχυρό πολιτικά λόμπι όπλων και απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο.

Σημειώνοντας πως περισσότεροι από 11 χιλ. αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν από ένοπλη βία το 2013, ο Ομπάμα αναγνώρισε πως οι αποτυχημένες προτάσεις του «δεν θα είχαν αποτρέψει όλες τις πράξεις βίας», αλλά δήλωσε πως θα είχαν εμποδίσει κάποιες από αυτές.

«Δεν παρατηρείς φόνο σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την συχνότητα σε οποιοδήποτε άλλο προηγμένο έθνος στη γη», υπογράμμισε.

«Κάθε χώρα έχει βία, μίσος ή ψυχικά ασταθείς ανθρώπους. Αυτό που διαφέρει είναι πως δεν είναι κάθε χώρα γεμάτη από εύκολα προσβάσιμα όπλα», τόνισε.

Ανέφερε βέβαια πως είναι απίθανο το Κογκρέσο να δουλέψει πάνω σε νέους νόμους ασφάλειας για τα όπλα στο κοντινό μέλλον, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει πως η κοινή γνώμη τελικά θα αλλάξει γνώμη και θα υποχρεώσει τους βουλευτές να δράσουν.

«Αρνούμαι να συμπεριφέρομαι σαν ότι αυτό είναι η νέα κανονικότητα, ή να προσποιούμαι πως είναι αρκετό να θρηνήσω και πως οποιαδήποτε αναφορά στο να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, πολιτικοποιεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber