Στο επίπεδο του 7% καταγράφεται η μείωση των τιμών για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, τόσο σε ορεινές περιοχές, όσο και σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας.

Η τιμολογιακή αυτή μείωση, που καθιστά πιο ανταγωνιστικό το βουλγαρικό τουρισμό, αποδίδεται στη μείωση των τιμών των καυσίμων, αλλά και στην αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, της βρετανικής λίρας, αλλά και του ελβετικού φράγκου, έναντι του ευρώ, σύμφωνα με τον Ρούμεν Ντραγκάνοφ, διευθυντή του Ινστιτούτου Ανάλυσης για τον Τουρισμό, στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, αναμένεται μείωση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών σε ποσοστό -20% -περίπου ή 150.000 τουρίστες-, εξαιτίας ακυρώσεων στην οργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων, αλλά και τον επανασχεδιασμό τουριστικών διαδρομών και εκδρομών, προς βουλγαρικούς προορισμούς.

Από την άλλη μεριά, η αύξηση της τιμής των τουριστικών υπηρεσιών σε χώρες με τιμολόγηση σε ευρώ, καθιστά περισσότερο ανταγωνιστική την τουριστική αγορά της γειτονικής χώρας ως προς την προσέλκυση τουριστών που πληρώνουν σε δολάριο, βρετανική λίρα ή ελβετικό φράγκο, ενώ καταγράφεται και αυξητική τάση στις κρατήσεις τουριστών από τη Γερμανία. Η συναλλαγματική αυτή πραγματικότητα, καθιστά ρεαλιστική για φέτος, την πιθανότητα η Βουλγαρία όχι μόνο να ισοσκελίσει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, αλλά και ν’ αυξήσει τις αφίξεις κατά 300.000 τουρίστες, σε σύγκριση με το 2014.