Πεπεισμένες πως η Αίγυπτος θα εγγυηθεί τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ράφας όταν ανοίξει το Σαββατοκύριακο εμφανίζονται οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάποια ανησυχία για την απόφαση των Αιγυπτίων να ανοίξουν σε μόνιμη βάση το συνοριακό πέρασμα με τη νότια Λωρίδα της Γάζας αλλά πρόσθεσε ότι οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση και την ανάγκη να σταματήσει το λαθρεμπόριο των όπλων από τη Γάζα.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ικανοποιούνται οι ανθρωπιστικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά οι προσπάθειες αυτές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η μεταφορά όπλων και άλλων υλικών και η οικονομική στήριξη στην τρομοκρατία», είπε.

«Πιστεύουμε ότι οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση και ότι είναι ικανοί να προσφέρουν αυτό το είδος της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας ήταν ήδη ανοιχτό πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε φοιτητές, κατόχους ξένων διαβατηρίων και ασθενείς σε πολύ περιορισμένη βάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή σε ανακοίνωσή της δηλώνοντας έτοιμη να ενεργοποιήσει εκ νέου την αποστολή των παρατηρητών της στη Ράφα για να διασφαλίσει το ρόλο της τρίτης πλευράς που προβλέπεται στη συμφωνία του 2005. Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Gisha εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την απόφαση αλλά θεωρεί ότι η διέλευση θα επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στο μητρώο του πληθυσμού, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ, κάτι που αποκλείει τους σχεδόν 5.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Οργάνωσης.