Η Χίλαρι Κλίντον, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ανακοινώσει ένα μαζικό σχέδιο βοήθειας στο Πακιστάν, ιδιαίτερα στους τομείς του νερού και της ενέργειας.

Το σχέδιο για το νερό καλύπτει από μόνο του επτά προγράμματα, δήλωσε αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, λίγο μετά την άφιξη της Κλίντον στην Ισλαμαμπάντ.

Το συνολικό ποσό των προγραμμάτων αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Όλες αυτές οι επενδύσεις απορρέουν από το νόμο Κέρι-Λούγκαρ, ο οποίος ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο και χορηγεί στο Πακιστάν αμερικανική βοήθεια-ρεκόρ 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια.

Το σχέδιο για το νερό περιλαμβάνει προγράμματα κατασκευής φραγμάτων στις περιοχές Γκόμαλ Ζαμ, Σατπάρα και Μπαλουτσιστάν.

Περισσότερες από 40 επαρχίες στο νότιο Πουντζάμπ θα δουν επίσης βελτιωμένες υποδομές, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για άρδευση αγροτικών γαιών.

Θα ανακαινιστούν, επίσης, τρία νοσοκομεία ενώ θα επεκταθούν στο Καράτσι, τη Λαχόρη και την Τζακομπαμπάντ.

Τέλος, δύο ειδικά προγράμματα θα αφορούν εξάλλου τη γεωργία, το ένα για την εκπαίδευση αγροτισσών στην γαλακτοπαραγωγή και το άλλο για την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών μάγκο.