Στη Σανάα, σήμερα το βράδυ, η αντιπολίτευση της Υεμένης υπέγραψε συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, παρουσία ενός απεσταλμένου των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο Σάλεχ αναμένεται να υπογράψει αύριο Κυριακή αυτή τη συμφωνία την οποία συνέταξε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και υπέγραψαν οι ηγέτες του Κοινού Μετώπου, του συνασπισμού των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, στην κατοικία του βασικού διαπραγματευτή Μοχάμεντ Μπασαντάουα παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συμφιλίωσης από την αντιπολίτευση και την παραίτηση ένα μήνα αργότερα του Σάλεχ, ενώ μέσα σε 60 ημέρες θα διοργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συμφωνία «συνωμοσία», όμως επεσήμανε ότι θα την δεχτεί προειδοποιώντας βέβαια ότι μετά την αποχώρησή του η Αλ Κάιντα θα ενισχυθεί. Συγκεκριμένα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία (του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου), την οποία αντιμετωπίζουμε θετικά για χάρη της πατρίδας, δεν είναι παρά μία συνωμοσία. Όμως την έχουμε δεχθεί» και προειδοποίησε: «Αν αυτό το καθεστώς αποχωρήσει, η Αλ Κάιντα θα ανακάμψει στη Χαντραμούτ, την Σάμπουα, την Αμπιάν. Προειδοποιώ του φίλους μας στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει».