Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου του 2012, πάντως πρόσθεσε ότι σύντομα θα γνωστοποιήσει την απόφασή του.

«Αν αποφασίσω να συμμετάσχω στις προεδρικές εκλογές, θα το ανακοινώσω και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ», είπε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

Ο Μεντβέντεφ και ο μέντοράς του, πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος του «άνοιξε την πόρτα» του Κρεμλίνου το 2008, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ένας από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα για μία εξαετή θητεία στην προεδρία τον επόμενο Μάρτιο, αλλά με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει κρατούν το λαό στο σκοτάδι.

Τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι δυο τους έχουν έλθει σε ρήξη με αφορμή την υποψηφιότητα.

Ο Πούτιν διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1999 ως το 2008 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον Μεντβέντεφ.

Η πλειονότητα των ρώσων εξακολουθεί να θεωρεί τον Πούτιν αδιαφιλονίκητο ηγέτη της χώρας.

Ο 45χρονος Μεντβέντεφ παρουσιάζει εαυτόν ως εναλλακτική επιλογή έναντι του 58χρονου πρώην κατασκόπου της KGB και οι δύο πολιτικοί έχουν συγκρουστεί στη διάρκεια δημοσίων εμφανίσεών τους που παραπέμπουν σε προεκλογική εκστρατεία, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι ο Μεντβέντεφ θα επιδιώξει να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία ή ότι σχεδιάζει να αποπέμψει την κυβέρνηση Πούτιν.

Ο Μεντβέντεφ δεν σχολίασε άμεσα τις φήμες, είπε όμως, με μία έμμεση αναφορά προς τον Πούτιν, ότι «κανένας δεν αναλαμβάνει την εξουσία για πάντα. Οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν τέτοιες αυταπάτες συνήθως έχουν κακή κατάληξη».

«Όπως γνωρίζετε, επικρίνω συχνά την κυβέρνηση αλλά θεωρώ ότι η κυβέρνηση εργάζεται ως ένας αρμονικός οργανισμός και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα ήταν σωστό να αφαιρούσα μεμονωμένους κρίκους από την αλυσίδα», σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ αναμενόταν, όπως παρατηρεί το Reuters, ότι θα χρησιμοποιούσε την τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ως έναν τρόπο για να δείξει ότι δεν είναι μαριονέτα του Πούτιν, αλλά ένας ικανός υποψήφιος για την προεδρία.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μεντβέντεφ υποστηρίζονται από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, το οποίο μονοπωλεί τη ρωσική πολιτική σκηνή.