Γάλλοι σοσιαλιστές πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους σήμερα για το «θέαμα» του διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, που παρουσιάστηκε με χειροπέδες και αξύριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του για την κατηγορία της απόπειρας βιασμού.

Ο Στρος Καν, που συνελήφθη το Σάββατο κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας καμαριέρας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, υποχρεώθηκε από την αστυνομία να περπατήσει φορώντας χειροπέδες μπροστά στις κάμερες ενώ κατευθυνόταν στο Δικαστικό Μέγαρο, και η εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή καλύφθηκε τηλεοπτικά.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του φερόμενου ως φαβορί υποψηφίου των σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές-του οποίου η πολιτική σταδιοδρομία έχει πλέον καταρρακωθεί-ως «λιντσάρισμα» που του «προκάλεσε φρίκη και αηδία».

Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, είπε, είναι «πολιτικοποιημένο» και η δικαστής φαίνεται να ήταν αποφασισμένη «να κάνει τον Γάλλο να πληρώσει» αρνούμενη στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απελευθέρωση με εγγύηση, παρά το ότι ο δικηγόρος του είχε προτείνει να καταβάλλει ως εγγύηση το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Για πολλούς Αμερικανούς, η μεταχείριση του Στρος Καν, καταδεικνύει μια παράδοση ίσης αντιμετώπισης, ότι όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή την ισχύ τους.

Η ηγέτης του σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε τις «εξευτελιστικές εικόνες» και τόνισε ότι η Γαλλία είναι τυχερή που έχει ένα νόμο για το τεκμήριο της αθωότητας που απαγορεύει στα ΜΜΕ να δείχνουν τους κατηγορούμενους με χειροπέδες, πριν αυτοί καταδικαστούν.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού, που συνέταξε το νόμο αυτό, χαρακτήρισε τη δημοσιότητα πριν από τη δίκη «απολύτως αηδιαστική».

«Η δύναμη αυτών των εικόνων ενός Ντομινίκ Στρος Καν, που δεν του επετράπη να ξυριστεί, ήταν κουρασμένος, και δεν ήταν ντυμένος κατάλληλα, όλα αυτά προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Ένας άλλος σεβαστός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ρομπέρ Μπατιντέρ, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ «καταδικάστηκε σε θάνατο από τα μέσα ενημέρωσης».

«Ποτέ μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο οι δικαστές που εκλέγονται (στη Νέα Υόρκη), αλλά και οι εισαγγελείς. Και ο αρχηγός της αστυνομίας εκλέγεται. Το να διαπομπεύεται ένας ισχυρός πλούσιος άνδρας τη παρουσία ενός θύματος από πολύ φτωχή οικογένεια, αποζημιώνει από εκλογική άποψη».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τον Ντομινίκ Στρος Καν εδώ