«Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει επιφέρει την επαναξιολόγηση του πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς και την ευρύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με το Κογκρέσο, τη στρατιωτική ηγεσία και τη διοίκηση Ομπάμα να ζυγίζουν στόχους, στρατηγικές και κόστος από μία σύγκρουση που μετράει πλέον 10 χρόνια ζωής», αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

Δύο επιφανείς γερουσιαστές – ο δημοκρατικός Τζον Κέρυ και ο ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Λαγκάρ- τόνισαν την Τρίτη ότι «είναι ώρα να ξανασκεφτούμε τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία στο Αφγανιστάν, προβλέποντας την αρχή ενός έντονου διαλόγου σχετικό με το πόσο γρήγορα θα πρέπει οι Η.Π.Α να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη χώρα».

Ο γερουσιαστής Κέρυ τόνισε ότι «δεν πρέπει να κρύβουμε αυταπάτες, είναι μη βιώσιμο να συνεχίζουμε να ξοδεύουμε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε μία τεράστια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ορατό τέλος».

Από τη μεριά του ο γερουσιαστής Λαγκάρ υπογράμμισε ότι «ευρύτερος σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να ξαναστήσουμε την οικονομική και πολιτική κουλτούρα, καθώς και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν, αλλά ο φιλόδοξος αυτός στόχος είναι πέρα από τις δυνάμεις μας».

Κύκλοι του αμερικανικού Πενταγώνου, ωστόσο, ανέφεραν ότι «αντί να χρησιμοποιούμε τον θάνατο του Λάντεν ως δικαιολογία για αποχώρηση, οι Η.Π.Α θα πρέπει να συνεχίσουν την ίδια στρατηγική στο Αφγανιστάν ώστε να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα οφέλη και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους Ταλιμπάν προκειμένου να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία πολιτική συμφιλίωση».

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν