Εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, που εισέβαλαν πριν από ένα 10ήμερο στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, με σκοπό να καταστείλουν τη λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος, «πρακτικά έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις εκεί έχοντας εκπληρώσει σχεδόν όλους τους στόχους τους».

Η πόλη Ντεράα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νοτίως της Δαμασκού και έγινε το επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ. Νεαροί, που έγραψαν σε τοίχους εχθρικά για το καθεστώς συνθήματα, διέρρευσαν στα ξένα μμε ότι, «έτυχαν μεγάλης κακομεταχείρισης από τους στρατιωτικούς».

Η επίσημη δικαιολογία της στρατιωτικής επέμβασης στη Ντεράα ήταν «η καταδίωξη εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων» ύστερα από αίτημα πολλών κατοίκων «που διαμαρτύρονταν για πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίες από τους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τον Ουΐσαμ Ταρίφ, τον εκτελεστικό διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan, στην πόλη Ντεράα και στα περίχωρά της έγιναν συνολικά 891 συλλήψεις πολιτών, ένας αριθμός που αυξάνεται, όμως, σε 4.038, εάν συνυπολογιστούν οι φερόμενοι ως «αγνοούμενοι πολίτες».

Η ηλικία, όσων συνελήφθησαν, κυμαίνεται μεταξύ 14 και 40 ετών, ανέφερε η ίδια πηγή.